Onderzoek: Grote verschillen bij tweedehands smartphones

4 juli 2016

GreenCitizen_iPhoneRepairEr bestaan grote prijsverschillen voor de aankoop van tweedehands of refurbished smartphones. Dit stelt een onderzoek van de Consumentenbond. Ook is er veel prijsverschil tussen de verschillende aanbieders van dit soort mobiele telefoons.

 

Uit het onderzoek van de consumentenwaakhond blijkt dat het prijsverschil tussen verschillende aanbieders van refurbished smartphones in Nederland klein is. Daarom is ook het gemiddelde prijsvoordeel ten opzichte van een nieuwe smartphone klein. In het onderzoek vergeleek de Consumentenbond de prijzen van refurbished smartphones met de laagste nieuwprijzen bij 20 aanbieders. De onderzoekers ontdekten koopjes, maar meestal wordt er gemiddeld maar 12 procent op de nieuwprijs bespaard. Bij dure smartphones is het mogelijk om ongeveer 100 euro te kunnen besparen. Toch zijn er ook weer refurbished toestellen die juist gemiddeld duurder zijn dan een nieuw exemplaar. Voor toestellen als de Xperia Z3 en de iPhone 6s werd respectievelijk 90 en 100 euro meer gerekend dan de nieuwprijs.

cbhippowebsite_plcl

Prijsverschillen aanbieders
Niet alleen tussen de refurbished toestellen zelf bestaan grote prijsverschillen, ook tussen de aanbieders zelf. Zo lopen de prijzen van een iPhone 6s uiteen van 580 tot 760 bij verschillende aanbieders. Tevens constateren de onderzoekers van de Consumentenbond dat aanbieders ook de term refurbished op verschillende manieren interpreteren. Soms wordt alleen een telefoon gecheckt op schade, soms worden juist de belangrijke onderdelen, zoals scherm en accu, standaard vervangen. Kortom, er is nog veel onderscheid in de refubished smartphonehandel in ons land.

Advertenties