Gevolgen Brexit voor telcomperators duidelijker

1 juli 2016

Economist-brexit-770x285De gevolgen van de keuze voor een Brexit vorige week door de inwoners van het Verenigd Koninkrijk gaat ook gevolgen hebben voor de Britse telecomoperators . Niet alleen in het VK zelf, maar ook overal waarbij zij betrokken zijn, bijvoorbeeld op de Nederlandse markt.

Uit onderzoek van de marktspecialisten van Ovum blijkt dat de eerste gevolgen van de Brexit voor de Britse telecomindustrie  en –eindgebruikers best nog wel kunnen meevallen. Zo geven zij aan dat vooral op reguleringsgebied er weinig zal gaan veranderen, mocht het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) treden. Dit komt, zo stellen de specialisten, dat de Europese regelgeving heel erg op de Britse lijkt en daar veel van leent. Vooral als het gaat om privatisatie en het vrijgeven van de markt. Zij stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat daarom iets hieraan zal gaan veranderen. Wel kan de frequentie van marktverkenningen, die nu vaak op grond van Europese regelgeving vaak plaats vinden, gaan veranderen. De Britse toezichthouder Ofcom kan hiervoor een ander tijdspad aanhouden dan nu iedere drie jaar moet. Ten tweede, als het VK lid wordt van de Europese Economische Ruimte (EER) kan het toegang blijven krijgen tot de gezamenlijke markt. Ofcom zal daarom zijn wet- en regelgeving ook makkelijker kunnen afstemmen op die van de EU. Ook zal het VK zijn standpunt over verdere concurrentie in de telecommarkt gaan veranderen, dat gevolgen kan hebben voor de consolidatie binnen de EU-telecomsector. Als marktcondities niet veranderen, zullen er op de Britse markt vier mobiele spelers blijven. Ook op het gebied van roaming, zo verwachten de specialisten, dat er niets zal gaan veranderen als het VK binnen de EER komt. Ook andere landen, zoals IJsland, Liechtenstein en Noorwegen moeten aan deze roamingregelgeving voldoen. Alleen als het VK geen lid wordt van de EER, kan dat heel anders gaan, aldus Ovum. Alles hangt dus af van de komende onderhandelingen, zo besluiten zij.

Overige belanghebbenden
Niet alleen kan er binnen het VK zelf  voor telecomperators iets veranderen, zoals Ovum aangeeft, ook andere bedrijven hebben hier last van of kunnen dat krijgen. Zo geeft Vodafone aan dat een eventuele Brexit tot gevolg kan hebben dat het hoofdkantoor van de mondiale telecomoperator uit Londen vertrekt. Dit hangt helemaal af van de onderhandelingen, volgens de telecomoperator.

Fusie Ziggo en Vodafone Nederland
Ook de fusie tussen LibertyGlobal (Ziggo) en Vodafone Nederland kan last hebben van een mogelijke Brexit. Toch geven beide partijen aan  dat de geplande joint venture tussen Ziggo en Vodafone in Nederland voorlopig nog geen gevolgen heeft. De goedkeuring van de Europese Unie hiervoor moe niet afhangen van een eventuele Britse uittreding.

Advertenties