Onderzoek: Mobiele netwerken niet klaar voor explosie Internet of Things

27 juni 2016

IoT1Mobiele netwerken zijn niet in staat om de snelle groei van het Internet of Things (IoT) op te vangen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Telecoms.com. Ook zorgt de groei van het IoT voor meer zorgen om de beveiliging van mobiele netwerken.

 

Het Internet of Things (IoT) groeit flink en dat heeft veel gevolgen voor de mobiele netwerken van telecomoperators. Uit een recent onderzoek van de telecomwebsite Telecoms.com blijkt dat twee van de drie respondenten, op een totaal van 900 respondenten, aangeeft dat de groei van het IoT problemen gaat opleveren voor de mobiele netwerken als het gaat om capaciteit. De huidige mobiele netwerken zijn nog niet voorbereid op de massale datastromen die het IoT gaat brengen. De sterke groei van het afgelopen jaar konden de netwerken nog wel aan, maar voor de langere termijn verwachten de respondenten problemen.

Beveiliging netwerken belangrijke zorgenpost
Naast capaciteit, is ook de beveiliging van mobiele netwerken een belangrijke zorgpost voor de mobiele operators bij de groei van het IoT. Meer dan twee derde van de respondenten geeft dit aan. Volgens de operators worden mobiele netwerken onveiliger doordat er dankzij het IoT steeds meer mobiele devices zich met mobiele netwerken verbinden en overal data naar toesturen. De operators verwachten daarom dat het aantal kwaadaardige aanvallen op mobiele netwerken de komende jaren gaat stijgen. Dit wordt volgens de respondenten een van de belangrijkste uitdagingen van de komende tijd.

Overige trends
Naast een toename zien de respondenten, desgevraagd, nog meer trends voor mobiele netwerken in de komende jaren. Voor het IoT zien zij vooral trends op het gebied van home automation, zoals smart metering en beveiligings- en toezichtoepassingen. Andere belangrijke toepassingen voor mobiele netwerken en het IoT zijn onder meer utility metering, connected cars en gezondheidstoeppassingen.

Advertenties