FCC maakt plannen voor uitrol 5G bekend

26 juni 2016

5GDe Amerikaanse telecomtoezichthouder Federal Communications Commission (FCC) gaat zich actief bemoeien met de uitrol van 5G in de Verenigde Staten. Spectrum, initiatief van de mobiele operators en veel gebruik van small cells zijn hiervan de kerncomponeneten, aldus FCC-voorzitter Tom Wheeler in een recente toespraak.

 

In een recente toespraak ging de FCC-voorzitter in hoe de Amerikaanse toezichthouder zich de komende jaren de uitrol van 5G voorstelt. De Amerikaanse toezichthouder vindt dat de uitrol van 5G in de Verenigde Staten zo snel mogelijk van start moet gaan. Dit om de belangrijkste problemen van dit moment, de snelheid van mobiele netwerken, de latency en de spectrumdiscussie, goed te kunnen bestrijden. De voorzitter voorziet voor de uitrol van 5G in de VS een belangrijke rol weggelegd en niet een afwachtende rol. De Verenigde Staten moeten in zijn ogen juist een leidende rol bij de ontwikkeling van  5G op zich nemen.

la-wheelerfccvote-wre0027247689-20150226

Plannen van FCC
Om deze leidende rol op zich te kunnen nemen, wil Wheeler dat de FCC op  een aantal terreinen flink gaat inzetten. In de eerste plaats is dat op spectrumgebied. De Spectrum Frontiers van de FCC gaat in totaal 14 GHz van niet-gelicensieerd spectrum beschikbaar maken voor 5G. De FCC wil daarnaast grotere blokken spectrum aan Amerikaanse telecomoperators verkopen, aangezien zij die nodig hebben om 5G aan te bieden. Het zal hierbij gaan om blokken uit de 200 MHz. Op deze manier kunnen de Amerikaanse mobiele operators meer dataverkeer  per eindgebruiker bieden, gigabits in plaats van megabits. Na het beschikbaar stellen van het spectrum wil Wheeler dat juist de telecomoperators de verdere ontwikkeling van 5G gaan uitvoeren. Hij wil dan zo min mogelijk regulering toepassen en ook zich niet al te zeer bemoeien met standaardisatie. Dit zijn processen die, in zijn ogen, de uitrol vertragen. Technologie moet in zijn ogen leidend zijn in plaats van regelgeving. Zo wil hij ook niet wachten op algemeen geaccepteerde standaarden. Die vertragen het uitrolproces alleen maar. Er moet vertrouwen komen in de technologiesector om dit op te lossen, aldus de FCC-voorzitter. Verder wil hij meer aandacht voor de uitrol van small cells omdat die de uitrol vergemakkelijken. Wheeler lijkt met dit laatste wel voorbij te gaan aan de uitrol van 5G op het platteland, aangezien small cells voornamelijk in steden worden uitgerold.

Planning

Tot slot maakte Wheeler wat details bekend over de planning van de matregelen die hij wil nemen voor het stimuleren van 5G. Zijn voorstel moet tegen 14 juli aanstaande zijn goedgekeurd. Wanneer dit gebeurt gaan de Verenigde Staten waarschijnlijk hun eigen pad volgen voor de uitrol van 5G en wachten niet op de rest van de wereld, zoals Europa dat eerst nog een consultatie houdt over hoe 5G in de EU moet worden uitgerold. Wheeler besloot zijn toespraak dat 5G niet een technologie is die maar een keer hoeft te worden uitgerold. Volgens hem is constante innovatie en verandering nodig om 5G succesvol en ontwikkelend te houden.

Advertenties