IDC: Markt wearables blijft komende jaren groeien

24 juni 2016

wearablesDe mondiale markt voor wearables blijft de komende jaren toenemen, zo constateren de marktspecialiste van IDC. Ook nieuwere soorten wearables krijgen meer aandacht, zoals brillen en kleding.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat de mondiale markt voor wearables dit jaar met 29 procent groeit naar een totaal van 101,9 miljoen stuks. De komende vier jaar, tot 2020, voorzien zij een jaarlijkse groei van 20,3 procent tot een totaal van 213,6 miljoen wearable devices in 2020. Belangrijkste factoren voor de toename van de verkoop van dit soort devices zijn, aldus de specialisten, vooral de populariteit van smart watches en fitness trackers. Ook zullen de komende jaren wearables loskomen van de smartphone en zelf draadloze verbindingen hebben. Niet alleen kunnen eindgebruikers dan zelf met hun wearable bellen, maar ook data ontvangen en versturen. Hierdoor krijgen deze devices veel meer meerwaarde voor gebruik. Tot slot zullen ook app-ontwikkelaars van wearbles gaan profiteren, vooral ontwikkelaars van IoT-apps.

Nieuwe wearable-toepassingen
De belangrijkste ontwikkeling van wearables die de experts van IDC signaleren, is echter de uitbreiding van het aantal draagbare slimme devices. Op dit moment al, maar zeker in de nabije toekomst, ontwikkelen wearables zich ook naar brillen en kleding. Deze nieuwe toepassingen biedt geheel nieuwe mogelijkheden, aldus het onderzoek. Bijvoorbeeld kunnen slimme brillen goed worden toegepast in zakelijke omgevingen. Slimme kleding biedt weer meer kansen voor consumenten.

Schermafbeelding 2016-06-17 om 09.01.05
Ontwikkeling categorieën
De onderzoekers keken verder ook nog naar de ontwikkeling per categorie wearables. De markt voor smart watches zal in 2016 ongeveer 41 procent van het totaal aantal verkochte slimme devices vertegenwoordigen. In 2020 zal dat 52,1 procent zijn. Fitnes trackers zijn nu de voornaamste verkochte slimme devices, maar dat zal de komende jaren echter gaan dalen. Dit doordat andere slimme devices steeds meer de functionaliteit van fitness trackers zullen gaan incorporeren. Slimme briltoepassingen komen de in komende jaren steeds meer beschikbaar en zal vooral een revolutie in mobile computing met zich mee gaan brengen. Desondanks verwacht IDC dat dit soort toepassingen in 2020 nog minder dan 10 procent van het totaal aan slimme draagbare devices zullen zijn. Slimme kleding neemt in 2020 7,3 procent van de markt voor zijn rekening. Tot slot geven de experts aan dat alle andere slimme draagbare toepassingen, slimme oortelefoons, helmen met een mobiele verbinding of andere zaken, dit jaar nog 6,1 procent van de markt vormen, maar in 2020 nog maar 3,3 procent.

Advertenties