Home > Branchenieuws, Breedband, Consumenten, Internet, Mobiel internet, Mobiele breedband, Mobiele diensten, Mobiele markt, Onderzoek, Opkomende markten, Telecomstandaarden, WiFi > Onderzoek: Nog steeds veel stedelijke huishoudens zonder breedbandinternet

Onderzoek: Nog steeds veel stedelijke huishoudens zonder breedbandinternet

23 juni 2016

1352215753_w670_h365Veel stedelijke huishoudens in de wereld beschikken nog steeds niet over een breedband internetverbinding. Dit blijkt uit recent onderzoek van branchevertegenwoordiger Wireless Broadband Alliance. Hierbij bestaan er duidelijke verschillen tussen verschillende wereldregio’s.

 

Uit het onderzoek komt naar voren dat wereldwijd gemeten ongeveer 57 procent van de mondiale stedelijke bevolking geen toegang heeft tot breedbandinternet. Dat dit juist in steden is, is opmerkelijk omdat tot nu toe vooral rurale gebieden veel aandacht kregen als het ging om het verbeteren van de toegang tot breedbandinternet.

Oorzaken
De Wireless Broadband Alliance stelt dat er verschillende oorzaken voor het gebrek van breedband bij huishoudens in steden zijn. De belangrijkste redenen zijn het ontbreken van breedbandnetwerken in wijken en de prijs van abonnementen. Vaak zijn er dus geen netwerken beschikbaar of breedbandabonnementen kosten erg veel geld. Andere oorzaken die worden genoemd zijn onder meer weinig inkomen van huishoudens om een breedbandabonnement of computer te kunnen bekostigen, het gebrek aan computers, inwoners beschikken niet over internetvaardigheden of zij vinden dat de content op het internet misschien voor hen schadelijk is. De WBA vindt dat er duidelijk een verschil is tussen digitale haves en have-nots. Dat dit ook in steden zichtbaar is, baart hen zorgen.

Schermafbeelding 2016-06-22 om 10.14.32

Regionale verschillen
Uit het onderzoek komen ook flinke regionale verschillen naar voren. Zo hebben respectievelijk 27 en 25 procent van de inwoners van New York en Los Angeles geen toegang tot breedbandinternet. Sjanghai, een andere wereldstad, noteert 42 procent. Steden als Lagos in Nigeria en Karachi in Pakistan noteren echter veel hogere percentages; respectievelijk 88 en 86 procent. Europa, 17 procent,  beschikt daarnaast over het laagste aantal stedelijke inwoners dat geen toegang heeft tot breedbandinternet. Voor de regio AzieSchermafbeelding 2016-06-22 om 10.13.56–Pacific ligt dit op 68 procent.

 

Advertenties