Nomura: Eindgebruikers installeren minder mobiele apps

23 juni 2016

iphone-apps-mobile-apps-mobile-applications2-oEindgebruikers zijn klaar met het installeren van mobiele apps op hun smartphones. Dit stelt onderzoek van Nomura Research. Alleen echt nuttige apps worden nog vaak geïnstalleerd.

 

Het downloaden van zoveel mogelijk mobiele apps op een smartphone is verleden tijd. Uit de gegevens van de Japanse onderzoekers blijkt dat de groei van het aantal gedownloade apps stagneert. Apps van individuele app-ontwikkelaars merkten dit probleem het eerst, maar nu gaan ook de grote app-leveranciers merken dat eindgebruikers minder apps downloaden of helemaal niet meer downloaden. De meeste eindgebruikers hebben inmiddels de mobiele apps die zij nodig hebben in hun dagelijks leven en willen er niet meer, aldus het onderzoek.

Schermafbeelding 2016-06-22 om 09.53.04

Daling in alle markten
De onderzoekers keken in hun rapport vooral naar de ontwikkeling van de app-markt in de Verenigde Staten en elders in de wereld. Vooral in de VS is het ernstig gesteld met het downloaden van mobiele apps. Inmiddels download de gemiddelde Amerikaanse smartphonegebruiker geen enkele mobiele app meer. De 15 grootste ontwikkelaars van mobiele apps zagen daarnaast in de maand mei van 2016 het volume van gedownloade apps dalen met 20 procent. Wereldwijd neemt het downloaden van mobiele apps, door de groei van het smartphonegebruik, nog wel toe, maar niet meer met grote aantallen. De download volumes van de top 15-apps groeiden in de markten buiten de VS in mei 2016 met slechts 3 procent.

Schermafbeelding 2016-06-22 om 09.53.22

Top 15 apps
Tot slot geven de onderzoekers een overzicht van de top 15 van gebruikte mobiele apps van dit moment. WhatsApp voert de ranglijst aan met 41,2 miljoen downloads wereldwijd in mei 2016. Wel is dit 7,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Op de tweede plaats komt Messenger van Facebook, gevolgd door de eigen app van Facebook zelf. SnapChat is vierde en ziet juist zijn percentage downloads ten opzichte van mei 2015 met 109,1 procent toenemen. Ook de mobiele apps van Uber, op plaats 7 ziet zijn percentage met 107,6 procent toenemen. Er is dus nog hoop voor die enkele mobiele app, aldus de onderzoekers.

chartoftheday_5055_top_10_apps_in_the_world_n.jpg.jpg&width=1000&maxheight=1000

Advertenties