Agentschap Telecom: Spectrum flink onder druk

17 juni 2016

Schermafbeelding 2016-06-16 om 11.42.16Het Nederlandse spectrum voor telecomgebruik staat flink onder druk door de grote vraag naar capaciteit en meer snelheid. Dit stelt telecomtoezichthouder Agentschap Telecom in zijn recente jaarverslag over 2015. Dit kan problemen opleveren, maar ook nieuwe kansen.

 

 

Volgens het jaaroverzicht Staat van de Ether 2015 neemt de vraag naar spectrum voor telecomtoepassingen flink toe. Dit komt vooral, zo stelt de toezichthouder, door meer vraag naar capaciteit, snelheid en bereikbaarheid voor telecomdiensten. Gelukkig, zo wordt geconstateerd, kunnen de Nederlandse telecomoperators voorlopig de vraag bijbenen. Om meer capaciteit te genereren vervangen de in Nederland aanwezige telecomoperators in hoog tempo de straalverbindingen en schakelen over naar nieuwe mobiele technologieën als 4G. Verder plaatsen ze driftig meer basisstations. Ook wordt er op dit moment geëxperimenteerd met het delen van frequentieruimte zodat het Nederlandse spectrum wordt ontlast. Er loopt een pilottraject met Licence Shared Access (LSA), een techniek die gedeeld gebruik binnen eenzelfde frequentieband mogelijk maakt. Deze techniek is alleen geschikt voor niet-drukke frequentiebanden, dus nog niet voor GSM of 3G. Toch wordt gekeken, als de pilot goed uitpakt, of LSA ook voor andere frequentiebanden geschikt is.

Schermafbeelding 2016-06-16 om 09.22.35

Storingen
De druk op de telecomdiensten leidde in het afgelopen jaar ook wel eens tot uitval van telecomnetwerken, zo constateerde het Agentschap Telecom verder. In heel 2015 werden er in totaal 39 incidenten gemeld. Vergeleken met 2014, 41 storingen, is dit aantal stabiel gebleven. De meeste incidenten werden snel opgelost, maar twee incidenten duurden van langere aard. Deze hadden een oplossingstermijn van meer dan twee dagen. Alle gemelde incidenten hadden ten slotte een grote impact. In 2015 was daarnaast 25 procent van de incidenten van regionale aard en 25 procent van nationale aard. Voor de overige helft was dit onbekend.

Schermafbeelding 2016-06-16 om 09.16.25

Uitbesteding baart zorgen
Het Agentschap Telecom signaleert ook nog een zorgwekkende ontwikkeling binnen het Nederlandse telecomlandschap. Vergunninghouders, zoals telecomoperators, besteden hun frequentieplanning of installatie en onderhoud van apparatuur uit aan meer gespecialiseerde partijen. Dit ontzorgt de vergunninghouders, zodat die zich meer op hun kerntaken kunnen richten. Dit kan, volgens het Agentschap, ook leiden tot misverstanden over aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden. Volgens de telecomtoezichthouder blijft de vergunninghouder altijd aansprakelijk en het AT geeft aan hen altijd verantwoordelijk te houden.

Advertenties