CTO Vodafone: Meer rekening houden met mobiele netwerken bij tunnelaanleg

14 juni 2016

VodafoneBij de aanleg van grote infrastructuurprojecten, vooral tunnels, moet meer rekening worden gehouden met de aanleg van mobiele netwerkinstallaties die deze projecten moeten ondersteunen. Dit stelt de CTO van Vodafone Nederland Eben Albertyn in een recent opiniestuk.

 

Volgens het opiniestuk van de CTO van Vodafone Nederland op de website van de mobiele telecomoperator wordt er bij grote infrastructuurprojecten, zoals in tunnels en in grote gebouwen, nog te weinig rekening gehouden met de aanleg van mobiele netwerkdekking in deze omgevingen. Wel wordt er, vanuit het Nederlands Bouwbesluit, rekening gehouden met de aanleg van het communicatiesysteem van de nooddiensten C2000. Maar, zo stelt CTO Eben Albertyn in zijn stuk, het gewone publiek heeft dat geen toegang toe. Toch kan mobiele bereikbaarheid voor het grote publiek ook van belang zijn, maar zij zijn dan aangewezen op de publieke 2G-/3G-/4G-netwerken. Deze moeten worden aangelegd, en daar zit nu volgens de CTO van Vodafone het probleem.

160512_112339_iC-9L1nmibbboLtjPhVIPjfuBnqYeePBFu5jZyUSwPndNne8GiSJ8eRXtF1Y7afiAhUsJ6z82BrOcBL4ae8s1024_800_511

Lange aanlegtrajecten

De CTO constateert dat in veel Nederlandse grote infrastructuurprojecten, vooral gaat hij hierbij in op tunnels, nu al mobiele dekking is, maar dat de aanleg hiervan steevast een groot en langdurig traject is. Bij de aanbesteding en de aanleg van tunnelprojecten wordt geen rekening gehouden met de aanleg van de benodigde mobiele infrastructuur. Daar zijn op dit moment geen speciale regels voor. Daardoor worden deze aanlegwerkzaamheden niet standaard meegenomen in de planning en worden Nederlandse operators pas laat bij de plannen betrokken. Bovendien worden tunnels beperkt vrijgegeven om aan de aanleg van mobiele netwerken uit te voeren, nadat de tunnels al in gebruik zijn genomen voor het verkeer. Op deze manier verloopt niet alleen de besluitvorming rond de aanleg van mobiele netwerken in tunnels traag, maar wordt de uiteindelijke aanleg ook duur en complex.

Directe betrokkenheid
Eben Albertyn pleit ervoor dat mobiele operators direct worden betrokken bij de aanleg van nieuwe tunnels, zodat ook zij de gelegenheid krijgen de aanleg van mobiele netwerken direct in te plannen en uit te voeren. Dit moet volgens hem gebeuren vanaf het proces van ontwerpen en aanbesteden. Hij roept daarom op dat alle betrokken partijen nog eens kritisch naar het Nederlands Bouwbesluit kijken en ook de aanleg van mobiele netwerken hierin opnemen. Volgens Albertyn verbetert hierdoor de efficiëntie van de samenwerking, komt er een snellere besluitvorming en leidt dit uiteindelijk tot een mobiele dekking waarvan iedereen kan profiteren.

Advertenties