Onderzoek: Hands-free bellen niet zo veilig als gedacht

10 juni 2016

media_xll_4752132Hands-free in de auto bellen terwijl auto’s worden bestuurd, is toch niet een zo veilig mogelijke oplossingen als vaak wordt gedacht. Uit onderzoek van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat er toch teveel afleiding wordt gegenereerd.

 

Uit het onderzoek van de School of Psychology van de Britse universiteit blijkt onder meer dat tegelijkertijd autorijden en bellen via een hands-free telefoon toch voor evenveel afleiding bij de bestuurder zorgt dan wanneer deze via een mobiele telefoon in zijn hand aan het bellen is. Bestuurders die door dit gesprek mentaal worden afgeleid, zien minder gevaarlijke verkeerssituaties dan bestuurders die dit niet doen. Volgens de experts komt dit vooral doordat bestuurders met een hands-free gesprek dit gesprek, of onderdelen, daarvan in hun gedachten visualiseren. Hierdoor focussen zij, wanneer zij naar de weg kijken, op een smaller gedeelte van deze weg en ontstaat er een vorm van ‘tunnelvisie’. Daardoor zien ze andere gevaren, buiten hun tunnelvisie, niet, met alle gevolgen van dien. Het visualiseren neemt een gedeelte van de hersencapaciteit in die, wanneer zij niet bellen, mede voor het algemene wegoverzicht kan worden gebruikt.

6297.item

Geen groen licht normaal bellen
De experts stellen dat hands-free bellen dus ook gevaarlijk is, evenals het in het verkeer bellen met een mobiele telefoon in de hand. Dit betekent dus dat beide vormen gevaarlijk zijn. Hands-free bellen vanwege de geestelijke coordinatie en gewoon mobiele bellen vanwege de fysieke belemmering die het oplevert bij het besturen van een voertuig. Daarom concluderen de experts van de University Of Sussex dat de beste vorm van een mobiele telefoon in een auto is dat het een mobiele telefoon is die uitstaat.

Advertenties