5G-onderzoek in Noord-Groningen van start

9 juni 2016

LoppersumEen groot internationaal proefexperiment en –opstelling voor 5G is gisteren officieel van start gegaan. In het proefproject werken de overheid, academische instellingen, technologische instituten, telecomoperators en –leveranciers samen.

 

Het 5G-proeftraject, onder de naam 5G Groningen, is een samenwerkingsverband van verschillende instellingen en partijen om zoveel mogelijk toepassingen te ontwikkelen voor de nieuwste mobiele technologie 5G. Het proeftraject, waarvoor op 9 juni 2016, een convenant werd gesloten, richt zich in eerste instantie op de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Minister Kamp van Economische Zaken zei bij de ondertekening: “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”

Samenwerkende partijen
De partijen die in het project bij de plaats Loppersum samenwerken, komen uit verschillende hoeken van de overheid, de academische wereld, kennisinstituten, telecomoperators en telecomleveranciers. Deze partijen zijn het ministerie van Economische Zaken, het Agentschap Telecom, de Economic Board Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, TNO, SURF, KPN, Vodafone, Ericsson en Huawei. Groningen is zowel in Nederland als in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G. De eerste praktijktesten worden nog dit jaar uitgevoerd. De keus voor het testgebied is op Noord-Groningen gevallen omdat er veel ruimte is, het aardbevingsgebied een economische impuls verdient en er belangrijke kennisinstituten in de buurt zijn. Na het proeftraject moet de complete uitrol van 5G in Nederland gaan plaatsvinden, zodat ook consumenten en andere sectoren van de nieuwste mobiele internetmogelijkheden gaan profiteren.

Advertenties