Tabletmarkt gaat in 2018 weer omhoog

8 juni 2016

tablet2De op dit moment dalende tabletverkoop gaat over twee jaar, in 2018, weer groeien, zo stellen de marktexperts van IDC in een recent onderzoek. Dit dankzij de opkomst van de detachable tablets.

 

Uit het rapport van de marktonderzoekers blijkt dat de mondiale tabletmarkt op dit jaar nog steeds in een dal zit. Voor het tweede jaar op rij verwacht IDC dat de wereldwijde tabletmarkt dit jaar daalt. De daling is ongeveer 9,5 procent ten opzichte van 2015. Ook voor 2017 ziet de markt er nog niet goed uit, maar de onderzoekers verwachten dat het aantal verkochte tablets in 2018 weer gaat toenemen. Dit vooral dankzij de opkomst van de detachable tablets, tablets die zowel een laptop vormen met een bijgeleverd afkoppelbaar toetsenbord en als normaal ‘slate’ tablet kunnen fungeren. Op dit moment maken detachable tablets nog maar 16 procent van het totaal aantal verkochte tablets uit, maar tegen 2020 is dit percentage toegenomen naar 31 procent.

Populair marktsegment
Tabletfabrikanten zien de detachable tabelt als een nieuwe kans om de vastzittende tabletmarkt weer in beweging te krijgen. Zij hebben gemerkt, aldus het rapport, dat de huidige tabletmarkt niet groeit omdat de lifecycle van de tot nu verkochte tablets hoog is. Eindgebruikers kunnen met software-updates de levensduur van hun normale tablets flink oprekken.  De detachable markt biedt nu veel alternatieven om de vervangingscyclus in beweging te zetten, aldus de onderzoekers. Wel verwacht IDC verder dat tot 2020 er wereldwijd in totaal jaarlijks 100 miljoen normale tablets over de toonbank zullen gaan. Belangrijkste drives zijn goedkoper wordende tablets en vooral meer afzet van tablets met kleinere schermen. De combinatie tussen lage prijzen en tablets met een 9-inch scherm is hierbij het belangrijkst, aldus de onderzoekers van IDC in hun rapport.

Advertenties