IHS: Mobiele infrastructuurmarkt bevindt zich in het post-LTE-tijdperk

7 juni 2016

RF-Mobile-Infrastructure1-900x444Wereldwijd dalen de uitgaven en omzet aan mobiele infrastructuur, zo constateren de marktspecialisten van IHS-Infonetics in een recent onderzoek. De markt bevindt zich nu in een post-LTE-tijdperk. Alleen softwaretoepassingen voor het beheer van mobiele netwerken doet het nog goed.

 

Het gaat slecht met de wereldwijde markt voor mobiele infrastructuur. Telecomoperators geven steeds minder geld uit aan deze toepassingen, waardoor de omzet vanzelfsprekend daalt. Volgens het rapport van de marktspecialisten is in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal wereldwijd 10 miljard dollar uitgeven aan mobiele infrastructuurtoepassingen. Dit is maar liefst 18 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2015. Op jaarbasis loopt de omzet al 8 procent achter ten opzichte van Q1 2015. De omzet loopt in alle regio’s terug, enkele uitzonderingen daargelaten

Post-LTE-tijdperk begonnen
De specialisten geven aan dat de mondiale mobiele infrastructuurmarkt zich nu al in het post-LTE-tijdpek bevindt. Voor de eerste keer sinds het begin van de uitrol van LTE in 2012 ondervonden alle mobiele technologieën in Q1 2016 een sterke terugval. De end-of-life-cycle van 2G en 3G zet zich voort; de omzet uit infrastructuur voor deze toepassingen daalde met 12 procent. Maar ook de omzet uit LTE-toepassingen daalde met maar liefst 23 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Overal daalde de uitrol van LTE, zelfs in belangrijke groeimarkten als India en China.

Software wordt belangrijker
De specialisten van IHS-Infonetics weten echter ook nog wel een positieve ontwikkeling binnen de mobiele infrastructuurmarkt te melden. De omzet van software voor mobiele infrastructuurtoepassingen, zowel voor 2G-, 3G-, 4G-netwerken, groeide in 2015 met 17 procent ten opzichte van 2014 tot een totaal van 15,2 miljard dollar. Vooral kwam dit door de netwerkupgrades van LTE naar LTE-A (Advanced). In de periode 2015-2020 verwachten de specialisten dat de omzet in dit segment jaarlijks groei met 9 procent tot een omvang van 23 miljard dollar in 2020.

Advertenties