5G belangrijkste toekomstige communicatietechnologie voor autobranche

7 juni 2016

artikelen_fotos_25984_800De auto’s van de toekomst zijn voortdurend verbonden met het internet en stelt hen in staat om niet alleen aan eindgebruikers geavanceerde diensten te leveren, maar ook met elkaar onderling te communiceren. 5G is hiervoor de belangrijkste communicatietechnologie, aldus onderzoek van ABI Research.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat 5G voor het goed functioneren van de connected car esssentieel is. De specialisten stellen dat tegen 2015 ongeveer 67 miljoen auto’s wereldwijd met het internet zijn verbonden. Ongeveer 3 miljoen van deze met het internet verbonden auto;s zijn zelfrijdende en niet-bestuurde auto’s. Voor de internetverbinding van deze auto’s wordt 5G gebruikt, al dan niet in de vorm van een low latency-verbinding. Met deze internetverbinding krijgen auto’s functionaliteit voor breedband multimedia streaming, clouddiensten voor onderhoudstoepassingen van de auto, en het up-en downloaden van grote hoeveelheden  sensor-gegevens. In 2015 verder zullen leveranciers verder in staat zijn meer hoogwaardige diensten via 5G te leveren en een betere positie in het automotive-ecosysteem te veroveren. Hier komen, aldus de specialisten, weer betere zakelijke modellen uit voort die de automobielindustrie en de telecomindustrie steeds meer met elkaar verbinden.

Low latency belangrijk voordeel 5G
Een belangrijk voordeel van het gebruiken van 5G-technologie voor de connected car is dat met deze mobiele technologie low latency-diensten, diensten die nauwelijks een vertraging hebben, mogelijk zijn. Wel is het hiervoor noodzakelijk dat binnen 5G de juiste standaarden en uitrolstrategie zijn ontwikkeld, onder meer de aanwezigheid van ultra reliable low latency (URLL)-capaciteiten. Dat de mobiele industrie deze toepassingen gaat ontwikkelen is, aldus ABI Research, geen vraag. Wel si het de vraag wanneer dit gaat gebeuren. De huidige upgrade-ontwikkelingen rondom LTE zijn al veelbelovend. Dit wijst erop, aldus de experts, dat mobiele operators nieuwe RAN-netwerken op basis van millimeter golven ontwikkelen, wat betekent dat de stap naar low-latency-netwerken alleen maar makkelijker maakt.

Advertenties