Home > Branchenieuws, FttH, Glasvezeltechnologie > Telecompaper: FttH groeit flink in Nederland

Telecompaper: FttH groeit flink in Nederland

6 juni 2016

Glasvezeljpg1236866468Nederlandse huishoudens zijn steeds vaker aangesloten op een FttH-glasvezelverbinding. Dit stellen de telecomexperts van Telcompaper in hun jaarlijkse onderzoek naar de Nederlandse glasvezelmarkt. De markt blijft verder groeien.

Uit het jaarlijkse rapport van de telecomspecialisten blijkt dat aan het einde van 2105 er in Nederland in totaal 2,51 miljoen glasvezelaansluitingen waren. Hieruit komt voort dat een op de drie Nederlandse huishoudens, 33 procent,  nu over een glasvezelverbinding beschikt. Hierbij gaat het om huishoudens in 227 gemeenten. Wel geven de onderzoekers aan dat niet alle glasvezelaansluitingen op dit moment daadwerkelijk worden gebruikt. In 2015 bedroeg de groei van het aantal glasvezelverbindingen met 200.000 aansluitingen. In 2014 was de groei nog 400.000 aansluitingen. Glasvezel groeit in iedere provincie, waarbij Flevoland, met 92 procent marktaandeel, er uit springt.

chart-2

Marktaandelen
De Nederlandse glasvezelmarkt wordt beheerst door KPN-dochter Reggefiber met een totaal van 2,16 miljoen aansluitingen. Andere aanbieders, zoals nummer twee CIF, zijn druk bezig met het uitrollen van glasvezel. CIF gaat onder andere glasvezel in buitengebieden aanbieden, in samenwerking met lokale en regionale initiatieven. In 2020 zullen er in Nederland in totaal 3,8 miljoen huishoudens over glasvezel kunnen beschikken, 47 procent van het totaal. Zij verwachten dat ongeveer de helft van deze aansluitingen ook daadwerkelijk actief zal zijn.

Advertenties