Onderzoek: Nederlander gebruikt steeds meer mobiel device

1 juni 2016

smartphonesVoor Nederlanders is het gebruik van een mobiel device als een smartphone of tablet voor website-bezoek of het gebruik van apps steeds normaler aan het worden. Dit constateren de marktonderzoekers van GfK Nederland in een recent rapport. Wel bestaat er verschil tussen welke leeftijdsgroepen vooral smartphones of tablets gebruiken.

Uit het onderzoek  blijkt dat in de maand april 2016 ongeveer twee derde van de Nederlandse eindgebruikers een mobiel device gebruikte om websites te bezoeken of apps te gebruiken. Ongeveer 68 procent van deze groep mobiele gebruikers gebruikt hiervoor een smartphone, 62 procent doet dit met een tablet. Van alle website-bezoeken en app-gebruik in ons land vond, aldus GfK, 50 procent plaats via een smartphone. Tablets namen 26 procent van het website- en app-gebruik voor hun rekening. Hiermee overstijgt het gebruik van mobiele devices dat vanaf pc’s en laptops. Samrtphones worden het meest gebruikt voor apps, 80 procent, tegenover 20 procent voor website-bezoeken.

Schermafbeelding 2016-05-31 om 09.04.48

Gebruik leeftijdsgebonden
In het onderzoek constateren de experts verder dat er wel een verschil bestaat in leeftijdscategorieën als het gaat om smartphone- of tabletgebruik. Jongeren dan 35 jaar gebruiken het meest een smartphone voor website-bezoeken en het gebruik van apps. Ruim 60 procent van de Nederlanders in deze leeftijdscategorie gebruikt hiervoor een smartphone. Voor eindgebruikers in de leeftijdscategorie van vijftig jaar en ouder is de tablet het meest favoriete gebruikte mobiele device. In deze categorie ligt het website-bezoek en vooral het app-gebruik hoog op de tablet.; 37 procent.

Meest bezochte sites en apps
De specialisten van GfK keken ten slotte ook nog naar welke websites en apps de Nederlandse eindgebruikers via een mobiel device bezochten of gebruikten. Voor beide leeftijdscategorieën lag het gebruik hiervan min of meer gelijk. Populair zijn Facebook, Google, YouTube, Nu.nl en Marktplaats. WhatsApp en Instagram worden vooral door de jongeren gebruikt op een smartphone. Buienradar en de NOS worden het meest door ouderen op een tablet gebruikt.

Advertenties