EC: 700 MHz-spectrum moet beschikbaar komen voor mobiele breedband

30 mei 2016

moodys-downgrades-euro-zone-rescue-funds-keeps-negative-outlookDe Europese Commissie wil dat de 700 MHZ-frequentie per 30 juni 2020 volledig beschikbaar voor mobiele breedband moet komen Operators in de afzonderlijke lidstaten moeten over twee jaar met een definitief plan komen.

 

In een recent voorstel stelt de EC dat de 700 MHz-frequentie volledig beschikbaar moet komen voor de uitrol van mobiele breedbandtoepassingen. Vooral kan de toepassing van mobiele breedband in deze frequentie helpen bij de verdere uirol van 5G, aldus de EC. Binnen de voorstelde periode krijgen de operators in de afzonderlijke lidstaten tot juni 2018 de tijd om met plannen te komen hoe zij een nationale uitrolstrategie voor de uitrol van mobiele breedband in de 700-MHz gaan realiseren. In juni 2020 moet de uitrol zijn gerealiseerd. De EC heeft wel voorzorgmaatregelen ingebouwd mocht er in het beslissingproces vertraging optreden.

GSMA enthousiast
In een eerste reactie heeft de internationale belangenbehartiger van de mobiele industrie, de GSMA, enthousiast gereageerd op het voorstel van de EC. Wel plaatsen zij nog een kritische noot dat het proces beter moet gaan dan bij de allocatie van het 800 MHZ-spectrum. Toen deden verschillende lidstaten er te lang over om de frequentie goed voor mobiele breedband te alloceren. Volgens de GSMA moet 2020 de echte deadline zijn.

Advertenties