Gartner: Smartphonemarkt groeit weer

27 mei 2016

Huawei-Ascend-Mate-phabletVolgens de marktspecialisten van Gartner is in het eerste kwartaal van dit jaar de verkoop van smartphones weer toegenomen. Wel verandert de dynamiek in de markt.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt onder meer dat in het eerste kwartaal van dit jaar er wereldwijd 349 miljoen smartphones over de toonbank gingen. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder is dat een toename van 3,9 procent. Van alle in Q1 2016 verkochte mobiele telefoons was 78 procent een smartphone. Voornaamste drijfveren van consumenten om in het eerste kwartaal van dit jaar een smartphone te kopen, zijn onder meer een grote vraag naar low cost smartphones en naar goedkope 4G-telefoons. Dit laatste door de groeiende roll out van 4G-netwerken door mobiele operators wereldwijd. De marktspecialisten constateren wel dat de dynamiek in de mondiale smartphonemarkt verandert. Vooral de verzadiging is hier debet aan.

Schermafbeelding 2016-05-25 om 09.56.44

Marktaandelen
Samsung heeft nog steeds het grootste marktaandeel op de smartphonemarkt. In Q1 2016 groeide het marktaandeel naar 23,2 procent. Apple met zijn iPhone is tweede. Het marktaandeel van Apple daalde in Q1 2016 naar 14,8 procent. `een daling van maar liefst 10 procent. De rest van de top vijf bestaat, heel opmerkelijk, uit alleen Chinese merken. Huawei neemt met 8,3 procent de derde plaats voor zijn rekening, gevold door Oppo met 4,6 procent. Xiaomi sluit af op een vijfde plaats met 4,3 procent marktaandeel. De Chinese merken hebben gezamenlijk een marktaandeel van 17 procent. In Q1 2015 was dit nog 11 procent.

Advertenties