Dell’Oro: Minder CAPEX-uitgaven in 2016

26 mei 2016

Mobile-Phone-Masts-AnteneaTelecomoperators gaan dit jaar minder besteden aan CAPEX. Dit stellen de marktonderzoekers van de Dell’Oro Group in een onderzoek. Vooral in grote markten wordt het minder, zo concluderen de specialisten.

 

De wereldwijde investeringen in CAPEX worden, volgens het onderzoek, dit jaar minder dan voorheen. Dit ondanks de recordhoogte aan CAPEX-investeringen in de afgelopen periode tussen 2010 en 2015. De onderzoekers verwachten dat wereldwijde aantal investeringen door telecomoperators dit jaar met 6 procent afneemt. De verwachte daling van de CAPEX, in combinatie met een vlakke omzet groei die de specialisten van Dell’Oro verwachten, zal de kapitaalintensieve trends in 2016 gaan stabiliseren. Vooral in China en Europa daalt het aantal CAPEX-investeringen flink.

DellOro-CarrierEconFigure1

Grote markten in mineur
In hun onderzoek constateren de marktspecialisten dat operators wel flink nadenken over investeringen. Door de teruglopende inkomsten en het langzamer groeiende aantal mobiele abonnees, zien zij in dat netwerkinvesteringen  belangrijk zijn om marktaandeel te behouden. Dus kijken zij naar glasvezel, IP, LTE en cloudtoepassingen, maar doen daarin, aldus Dell’Oro, weinig investeringen. Op de korte termijn kunnen nog wel afwijkende investeringen worden verwacht, zo stellen de onderzoekers verder, maar op de langere termijn gaan operators hun CAPEX verdelen tussen vaste en mobiele diensten en passen dan hun doelen aan, zo besluiten de experts.

Advertenties