Rapport: Roamingmarkt blijft komende jaren groeien

24 mei 2016

roaming_image-webConsumenten en zakelijke eindgebruikers blijven met hun eigen abonnement bellen als zij in het buitenland zijn. De wereldwijde mobiele roamingmarkt blijft daarom toenemen, aldus een onderzoek van Ovum. Data-roaming neemt het leeuwendeel voor zijn rekening.

 

Bellen in het buitenland met het eigen mobiele abonnement via roaming blijft toenemen. In hun rapport verwachten de Britse telecomspecialisten dat de omzet van de wereldwijde roamingmarkt de komende vijf jaar, tussen 2015 en 2020, met jaarlijks 1,3 procent groeit. Het leeuwendeel van deze jaarlijkse groei komt voor rekening van dataroaming. Dit segment groeit jaarlijks met 14,8 procent. Dit is meer dan voldoende om de verwachte daling van roaming van telefonie, -9 procent, en sms, -20 procent, op te vangen. Als belangrijkste reden voor de groei van mobiele roaming geven de experts dat roamingtarieven omlaag gaan, er meer regulering is, steeds meer eindgebruikers een smartphone hebben en het makkelijker is geworden om zich op roamingdiensten te abonneren.

Ovum-Mobile-Roaming-Forecast-2015-2020-1

Consumenten belangrijkste markt
Mobiele roaming door consumenten blijft het belangrijkste marktsegment. De omzet uit mobiele roaming door consumenten al, aldus Ovum, tegen 2020 die van zakelijke  mobiele roaming voorbij streven. Het omzetpercentage ligt over vijf jaar op 53 procent consumenten roaming en 47 procent zakelijke roaming. Dit komt vooral doordat eindgebruikers die voorheen nog erg oppasten met mobiele roaming in het buitenland de komende jaren toch deze dienst gaan gebruiken. Het gebruik van OTT-diensten zal de roamingmarkt wel enigszins verstoren, zo voorspellen de onderzoekers, maar dat zal voornamelijk ten koste gaan van het telefonie- en sms-segment. Ovum geeft zelfs aan dat de komst van OTT-spelers juist een positief en groeiend effect heeft op de mondiale roamingmarkt voor data en omzet op de middellange termijn. Operators gaan ook steeds meer aantrekkelijke roamingbundels aanbieden die ook weer roamingverkeer en –omzet zullen doen stijgen.

Overige onderzoeksresultaten
De specialisten van Ovum geven aan da toezichthouders wel steeds meer aandacht krijgen voor het reguleren van de roamingprijzen. Dit om consumenten te behoeden voor een bill shock. Vooral in de Eurasiasn Economic Union en Gulf Cooperation Council zal de komende jaren veel aandacht zijn voor regulering van roaming. In de Europese Unie is dit al een fait acompli. De outbound roamingomzet in de EU stopen is 2018 door het stoppen van roamingtarieven binnen de EU. Tegen 2019 gaan deze weer stijgen, aldus Ovum.

Advertenties