Onderzoek: Minder uitgaven aan basisstations

19 mei 2016

basestn350Operators geven minder uit aan infrastructuur voor basisstations. Dit concluderen de marktonderzoekers van ABI Research in een recent onderzoek. Dit komt onder meer door een verandering in de CAPEX-uitgaven

 

Investeren in infrastructuur voor basisstations staat voorlopig voor veel operators op een lager pitje. Volgens het rapport van de marktonderzoekers geven operators steeds minder geld uit aan deze voorzieningen voor mobiele telefonie. Zij verwachten dat in 2016, voor het tweede jaar op rij, de investeringen in basisstations weer minder zullen zijn. In totaal gaat het dit jaar om een bedrag van 50 miljard dollar, 2 procent minder dan in 2015. Voor de komende jaren verwachten de experts dat de investeringen in basisstations met dubbele procenten dalen. De meeste investeringen in infrastructuur worde dit jaar in de regio Azië –Pacific gedaan vanwege de uitrol van LTE in China. Maar dit is ook minder dan in 2015. De grootste daling is zichtbaar in Noord-Amerika vanwege de teruglopende uitrol van LTE.

Meer netwerkdichtheid
Een belangrijke reden voor het minder worden van de infrastructuurmarkt voor basisstations is, aldus ABI Research, dat operators veel meer CAPEX investeren in netwerkdekking en -dichtheid. Vaker investeren zij in goedkopere oplossingen die juist wel een hoge dichtheid bereiken, zoals small cells, Distributed Antenna Systems (DAS) en WiFi-toepassingen.

Hoop aan de horizon

Gelukkig hoeven, aldus het onderzoek, leveranciers van toepassingen voor basisstations niet helemaal te wanhopen. Wanneer operators overgaan tot de uitrol van 5G, kunnen zij misgelopen omzet weer gaan inhalen. Wel moeten zij zich gaan voorbereiden op enkele magere jaren als het om basisstations gaat, aangezien verwacht wordt dat de uitrol van 5G pas vanaf 2020 momentum gaat krijgen.

Advertenties