Home > Branchenieuws > Tweedehandsmarkt krijgt effect op smartphonemarkt

Tweedehandsmarkt krijgt effect op smartphonemarkt

17 mei 2016

smartphonesDe tweedehandsmarkt voor smartphones en gewone mobiele telefoons krijgt een effect op de mondiale verkoopcijfers van mobiele handsets. Dit stellen de marktonderzoekers van ABI Research in een recent rapport. Vooral in opkomende marketen kan de verkoop van tweedehands toestellen belangrijk worden.

 

De marktspecialisten stelen in hun rapport dat de tweedehands markt voor mobiele handsets, zowel smartphones als gewone mobiele telefoons, vanaf dit jaar een belangrijkere factor worden bij de verkoop van nieuwe toestellen. Hoewel de markt voor nieuwe handsets dit jaar, 2016, met 4,6 procent zal groeien, worden tweedehands toestellen de komende vijf jaar in toenemende mate aangeschaft door eindgebruikers, zo vorspellen de experts. Zeker als binnenkort de eerste devices met uitgebreide mogelijkheden op de markt komen en met 4G-connectiviteit.

Effect op fabrikanten
De opkomst van de tweedehands smartphone zal, aldus ABI Research, een effect hebben voor huidige leveranciers, vooral in het high-end segment. Zo verwachten zij dat de opkomst van de tweedehands smartphonemarkt ervoor gaat zorgen dat Apple de prijs van zijn toestellen gaat verlagen, zonder dat zij zich verplicht voelen een low-cost smartphone te gaan lanceren. Vooral leveranciers die opkomende markten in het vizier hebben, kunnen van de opkomst van de tweedehands markt profiteren. Hiermee vergroten zij hun merkbekendheid en hun marktbereik onder eindgebruikers. Willen merken echt slagen, zo stelt het rapport veder, dan zij het die merken die snel kosten kunnen besparen, snel nieuwe modellen op de markt kunnen brengen de zich onderscheiden van de rest en tevens nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. De experts verwachten daarom veel van merken als het Chinese Xiaomi en het merk Jolla.

Regionale ontwikkelingen
Ook keken de specialisten nog naar de regionale ontwikkelingen van de smartphonemarkt voor de komende jaren. Zij verachten dat de Aziatsiche-Pacifische regio de komende vijf jaar de belangrijkste afzetmarkt blijft. Deze regio neemt tot 2020 ongeveer 20 procent van de totale markt voor zijn rekening. Afrika al ook verder blijven groeien. Eind dit jaar wordt deze regio de tweede afzetmarkt voor mobiele toestellen ter wereld. Wel moeten fabrikanten blijven opletten, vooral de huidige marktleiders, dat zij flinke stappen vooruit nemen om ervoor te zorgen dat zij goede genres blijven halen en op kop blijven in een sterk verzadigende markt.

Advertenties
Categorieën:Branchenieuws