Operators investeren blijvend in carrier WiFi

12 mei 2016

wifimanagement-1749Het leveren van WiFi-diensten en het integreren van WiFi binnen hun netwerken is voor operators nog steeds erg interessant. De komende vier jaar gaat de omzet in dit marktsegment dan ook flink toenemen, zo stellen onderzoekers van IHS-Infonetics in een recent rapport.

 

Volgens het rapport van de marktspecialisten is carrier WiFi nog steeds ‘hot’ voor operators. In het afgelopen jaar 2015 werd in totaal 713 miljoen dollar aan apparatuur voor carrier WiFi-toepassingen uitgegeven. Sinds 2007 groeit dit marktsegment gestaag. Operators, vooral mobiele operators, bieden vaker WiFi aan als een hotspot-dienst en er komt ook steeds meer vraag van klanten naar dit soort diensten. Hierbij helpt, aldus de onderzoekers, de komst van nieuwe technologie als Hotspot 2.0. de 802.11ac-standaard en technologische verbeteringen als netwerk functions virtualization (NFV). Met deze technologie kunnen operators WiFi veel beter in hun bestaande netwerktechnologie integreren. Ook kunnen zij hiermee vaker diensten als WiFi Roaming introduceren, zo stelt het rapport. Geografisch gezien, is de regio Azie –Pacific de belangrijkste markt voor carrier WiFi-toepassingen, gevolgd door de EMEA-regio, Noord-Amerika en Latijns-Amerika.

2016-IHS-Carrier-WiFi-Equipment-1st-Edition-Chart

Gebruikte standaarden
De meeste verkochte access points voor carrier WiFi-toepassingen zijn access points die op de standaard 802.11ac zijn gebaseerd. Het marktaandeel van deze apparatuur lag in het afgelopen jaar op 61 procent. De 802.11ac-standaard, gebaseerd op spectrum binnen de 5 GHz-frequentie, maakt het operators mogelijk om meer capaciteit te leveren, zodat uiteindelijk meer eindgebruikers tegelijkertijd van carrier WiFi kunnen profiteren. Dit soort apparatuur wordt, aldus IHS-Infonetics, dan ook de absolute standaard. NFV helpt daarnaast om de kosten van WiFi-diensten omlaag te brengen.

Toekomstige ontwikkelingen
Voor de komende vier jaar, tot 2020, verwachten de experts dat de markt voor carrier WiFi groeit naar een totale omzet van 15 miljard dollar in 2020. Cumulatief zal de omzet in de periode 2016-2020 ongeveer 6,8 miljard dollar beslaan. De groei van de markt is vooral gebaseerd op twee segmenten. In de eerste plaats stand alone WiFi access points die door vaste, kabel- en multi-access operators en ISP’s worden uitgerold. Het tweede groeisegment is, ten slotte, dat van dual mode WiFi/cellulaire toegangspunten die door mobiele operators worden uitgerold.

Advertenties