Nederlanders gebruiken steeds vaker 4G

11 mei 2016

4GHet gebruik van 4G neemt in Nederland flink toe. Dit constateren de experts van Telecompaper in een onderzoek op basis van gegevens over 2015 en de eerste maanden van dit jaar. Het aantal abonnees is gegroeid en ook het datagebruik neemt toe.

 

Nederlandse mobiele eindgebruikers schakelen steeds vaker over naar 4G. Volgens het onderzoek van de Nederlandse telecomexperts noteren de drie grote mobiele operators gezamenlijk ongeveer ruim 7 miljoen abonnees. Tele2, de vierde mobiele operator van ons land die op dit moment nog zijn 4G-netwerk uitrolt, geeft geen aantallen abonnees. Wel geeft het aan dat inmiddels 61 procent van het mobiele datagebruik van de mobiele operator vanaf het eigen 4G-netwerk komt. De rest loopt nog via het netwerk van T-Mobile. De drie grote mobiele operators geven echter wel inzicht in hun aantallen 4G-abonnees. Zo geeft KPN aan over 3,4 miljoen 4G-gebruikers te beschikken. Eind juni 2015 waren dat er nog 3 miljoen. Vodafone geeft een aantal van 2,1 miljoen tegen 1,4 miljoen eind augustus 2015. T-Mobile heeft 1,4 miljoen eindgebruikers van 4G. Dit waren er, aldus de mobiele operator, 300.000 meer dan in augustus 2015 toen het 4G-netwerk geheel was opgeleverd. De genoemde aantallen van de mobiele operators betreffen wel alleen de cijfers van de A-merken. De aantallen 4G-abonnees van dochtermerken, zoals Telfort, hollandsenieuwe of Ben, zijn niet meegeteld.

Mobiel datagebruik en dekking
Een andere indicator voor het groeiende gebruik van 4G door Nederlandse eindgebruikers, is het mobiele datagebruik. Ook hier signaleren de drie grote mobiele operators een toename, aldus het rapport van Telecompaper. Eind 2015 bedroeg het gemiddelde mobiele datagebruik via 4G ongeveer 1,5 GB per maand. Vodafone geeft aan dat het gemiddelde dataverbruik van 4G-abonnees drie keer zo hoog ligt dan dat van 3G-gebruikers. Naast gebruik, zien de experts dat ook de 4G-dekking in Nederland nagenoeg compleet is. Voor heel Nederland ligt de gemiddelde 4G-dekking nu op 83 procent. Opvallend geeft meetindicator OpenSignal op dit moment het 4G-netwerk van Tele2 als beste Nederlandse netwerkdekking. Dit 4G-netwerk zou gemiddeld 11 procent beter zijn dan de gemiddelde dekking in Nederland en 161 procent beter dan de gemiddelde dekking in de hele wereld. Op de tweede plaats komt T-Mobile, gevolgd door KPN en Vodafone.

Overige indicatoren
Overige indicatoren voor de snelle opmars van 4G in ons land zijn volgens de specialisten van Telecompaper het 4G-smartphonebezit en de uitrol van 4G+/Advanced-technologie door de mobiele operators. Uit recent onderzoek van de telecomexperts blijkt dat inmiddels 54 procent van de Nederlanders een smartphone bezit met 4G. Ongeveer 38 procent van de Nederlanders zou inmiddels ook een 4G-netwerk gebruiken. Daarnaast zijn de mobiele operators druk bezig met het uitrollen van 4G+/Advanced. De operators geven aan dat in de loop van dit jaar de 4G+/Advanced-dekking moet zijn voltooid.

Advertenties