Australisch onderzoek: Geen hersentumor door mobiele telefonie

10 mei 2016

CellPhone_and_Brain_Tumor_Relation-228x300Mobiele telefoons of straling worden vaak genoemd als mogelijke veroorzaker van hersentumoren. Uit Australisch onderzoek blijkt nu dat er geen relatie bestaat tussen mobiel telefoongebruik en een verhoogd risico op een hersentumor.

 

De Australische specialisten onderzochten of er een duidelijke relatie bestaat tussen de toename van het aantal hersentumoren in Australië en mobiele telefonie. Zij namen hiervoor als meetpunt de periode 1982-2012 voor de toename van het aantal hersentumoren en de periode 1987, het jaar van het eerste gebruik van een mobiele telefoon in het land, tot 2012 voor de toename van het mobiele telefoonverkeer.

Geen relatie

Uit het onderzoek blijkt dat de wetenschappers geen relatie tussen beide gebeurtenissen kunnen aantonen. In de periode 1987-2012 steeg het mobiele telefoongebruik in Australië van 0 procent naar 94 procent. In de periode 1982-2012 is er echter geen waarneembare stijging van het aantal gevallen van hersentumoren gemeten. Alleen in een enkele leeftijdscategorie, die tussen de 74 en 80 jaar oud was er een toename, maar dit was het gevolg, aldus het onderzoek, van verbeterde medische diagnostiek. Hierop baseren de onderzoekers dan ook dat er geen duidelijke relatie bestaat tussen een eventuele toename van het aantal hersentumoren en de groei van het mobiele telefoongebruik.

Eerdere onderzoeken
Eerdere onderzoeken hadden ook al aangetoond dat een relatie tussen mobiele telefonie en de ziekte kanker moeilijk valt te bewijzen. In 2014 hadden Britse onderzoekers al dezelfde conclusie. Begin dit jaar maakte het RIVM in Nederland bekend dat een relatie tussen elektromagnetische straling, onder andere afkomstig van mobiele telefonie, en gezondheid moeilijk is aan te tonen.

Advertenties