Open source Android krijgt het steeds moeilijker

9 mei 2016

AOSPDe markt voor smartphones op basis van de open source-versie van Android, Android Open Source Project (AOSP) krijgt het steeds moeilijker. Dit constateren de marktonderzoekers van ABI Research in een recent onderzoek.

 

Volgens de marktspecialisten staat het gebruik van aangepaste versies van het Android-besturingssysteem van Google, Android AOSP, onder druk. Met AOSP-versies kunnen smartphonefabrikanten hun eigen mobiele operating systemen op hun smartphones maken, zonder dat zij daarbij van de diensten van Google afhankelijk zijn.  Vooral gebeurt dit bij de lokale Chinese smartphonemerken. Tegen het eind van 2015 is het aantal verkochte smartphones met deze aangepaste OS-versies gedaald met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tegen het eind van 2015 is het aantal verkochte smartphones met deze aangepaste OS-versies gedaald met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal met een normale versie van Android groeide in dezelfde periode echter met 67 procent.

Meer concurrentie van Google
De onderzoekers verwachten dat AOSP-versies meer concurrentie krijgen van Google zelf. Die heeft als alternatief voor zijn uitgebreide Android OS ook een eigen uitgeklede versie gepresenteerd, Android One. Zij verwachten dat veel fabrikanten toch uiteindelijk de switch zullen maken naar Android/Android One. Ook in de Chinese markt. Zij stellen dat de Chinese overheid toch alle Google diensten gaat toestaan of dat fabrikanten zullen overstappen naar Android One. Ook wordt Android One populairder in andere markten, zoals voor low-end smartphones in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Advertenties