Gartner: Meer uitgaven aan beveiliging Internet of Things

6 mei 2016

PrintNiet alleen mobiele devices zijn kwetsbaar voor malware, ook de toepassingen voor het Internet of Things (IoT) kunnen worden gehackt. Uitgaven aan beveiligingstoepassingen gaan daarom de komende vier jaar flink toenemen, aldus de marktonderzoekers van Gartner.

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat over vier jaar, in 2020, meer dan de helft van de cyberaanvallen op bedrijven te maken zal hebben met het IoT en de toepassingen daarvoor. Toch geven bedrijven dan maar tien procent van hun beveiligingsbudget uit aan de beveiliging van deze toepassingen. Dit komt door beperkte budgetten en de totale decentralisatie van IoT-toepassingen binnen bedrijven. Toch gaan de uitgaven aan speciale beveiligingsmaatregelen hiervoor de komende vier jaar omhoog. Dit jaar zullen de wereldwijde uitgaven aan IoT-beveiliging in totaal 348 miljoen dollar bedragen. Dit is 23,7 procent meer dan heel vorig jaar. Tegen 2018 bedragen de uitgaven ongeveer 547 miljoen dollar en zullen sneller doorgroeien na 2020.

 

Schermafbeelding 2016-04-26 om 08.30.35
Focus van IoT-beveiliging
Gartner signaleert dat de focus van de beveiliging van het IoT de komende jaren zich steeds vaker zal gaan richten op beheer, analytics en het voorbereiden van IoT-devices en de gegevens die zij genereren. Daarnaast zullen de zakelijke strategieën voor het IoT een mechanisme gaan ontwikkelen dat rekening gaat houden met de vereisten voor monitoring, detectie van malware, toegangscontrole en andere beveiligingswensen. Belangrijk hierbij is dat bedrijven steeds meer cloudgebaseerde IoT-beveiligingstoepassingen gaan gebruiken, aldus het onderzoek. Tegen 2020 zullen meer dan 50 procent van de IoT-beveiligingstoepassingen uit cloudgebaseerde toepassingen bestaan.

Afhankelijkheid van adoptie
De markt voor beveiliging van het IoT is, aldus de onderzoekers, afhankelijk van de adoptiegraad. Dit betekent vooral de adoptiegraad van consumenten en industriële sectoren. De onderzoekers verwachten dat de komende jaren dit vooral het geval is door uitgaven aan connected cars en complexe en zware machines, vliegtuigen met IoT-toepassingen en boeren- en bouwapparatuur.

Advertenties