VoIP-markt in 2015 weer toegenomen

4 mei 2016

VOIPDe mondiale VoIP-markt is in 2015 weer licht gegroeid. Dit blijkt uit onderzoek van de marktspecialisten van IHS-Infonetics Research. Het grootste marktaandeel is van VoIP-verbindingen voor consumenten, maar zakelijke VoIP zit ook in de lift.

 

Het blijft maar goed gaan met de acceptatie van VoIP-verbindingen voor vaste telefonie, zo constateren de marktexperts in hun onderzoek  In totaal groeide in het afgelopen jaar de mondiale VoIP-markt met 5 procent ten opzichte van 2014. De omzet bedroeg n 2015 73 miljard dollar. De groei kwam vooral voor rekening van de toename van het aantal zakelijke cloudgebaseerde en SIP-diensten. Daarnaast maken steeds meer operators haast met het vervangen van bestaande legacy-telefonieomgevingen door VoIP-omgevingen. De experts verwachten voor de komende vijf jaar dat het aantal VoIP-lijnen zich verder blijft uitbreiden, naar een omzet van in totaal 80 miljard dollar in 2020.

2016-IHS-VoIP-UC-Svcs-Subs-Revenue-Chart

Thuisomgevingen het meest met VoIP
De markt voor consumenten is nog steeds de grootste VoIP-markt, zo geven de experts aan. In 2015 maakte dit segment 62 procent van het totaal aantal VoIP-lijnen uit. In totaal waren er aan het eind van afgelopen jaar wereldwijd 230 miljoen consumenten met een VoIP-verbinding. Dit is 3 procent meer dan in 2014. Vooral in ontwikkelde landen is voor consumenten een VoIP-lijn als vaste telefonieverbinding een normaal geaccepteerd verschijnsel geworden.

Zakelijke markt geeft groei
Ondanks dat de consumentenmarkt voor VoIP domineert, wordt de echte groei juist door het zakelijk segment geboekt. Volgens de specialisten van IHS-Infonetics is de zakelijke categorie de belangrijkste groeifactor door een meer divers aanbod van leveranciers en de diensten die zij bieden. Naast traditionele PBX-leveranciers, bewegen nu ook leveranciers van Unified Communications (UC)_toepassingen zich op dit gebied, naars die van SIP-trunking. Dit komt door de toenemende vraag van bedrijven naar meer hybride toepassingen. IP PBX en private cloud-oplossingen zijn de komende jaren de meest groeiende onderdelen in het zakelijk VoIP-segment, zo geven de experts ten slotte aan.

Advertenties