Ovum: Steeds meer investeringen in IoT-startups

3 mei 2016

iot-618x336De afgelopen vijf jaar is wereldwijd er flink geïnvesteerd door telcomoperators en technlogiebedrijven, volgens onderzoek van de Britse telecomspecialisten van Ovum. Vooral chipfabrikanten hebben veel aandacht voor opkomende bedrijven.

Uit het onderzoek van de Britse marktspecialisten blijkt dat in de periode 2011-2015 telecomoperators en technologiebedrijven flink in de buidel hebben getast om Internet of Things (IoT)-startups te voorzien van voldoende kapitaal. Uit onderzoek naar 76 deals in acht IoT-sectoren, zoals IT-diensten, draaagbare wearables en de connected car, blijkt dat bedrijven in de genoemde periode ongeveer 31 miljard dollar in de startups hebben geïnvesteerd.

Veel interesse uit techbedrijven
Vooral techbedrijven investeren flink in dit soort startups. Zo investeerde chipfabrikant Intel in de genoemde periode onder meer 167 miljard dollar in de aankoop Altera. Ook bedrijven als Verizon, Google en Qualcomm investeerden in de periode 2011-2015 meer dan een miljard dollar in IoT-startups. De belangrijkste reden dat techbedrijven eenvoudig in deze startups kunnen investeren,is dat zij dichtbij venture capital zitten, ook vaak eigenaar zijn van belangrijke innovatie ecosystemen en de benodigde kennis hebben op up- en coming IoT-startups te herkennen. Ook hebben zij natuurlijk voldoende geld tot hun beschikking om deze investeringen te doen.

Interesse telco’s neemt toe
Ondanks dat techbedrijven vaak de meeste investeringen in jonge IoT-bedrijven doen, is er volgens de onderzoekers nog volop kans voor telecomoperators om ook een deel van de taart in handen te krijgen. Inmiddels zouden zij, aldus het onderzoek, hun eigen kapitaafondsen aan het opzetten zijn en ontwikkelen accelerators voor startups. Ook doen zij de juiste acquisities om hun bestaande IoT-strategieen te ondersteunen.

Advertenties