ACM: Sneller internet voor consument en meer verbruik mobiele data

28 april 2016

Nederlandse consumenten hebben vaker sneller internet en verbruiken meer mobiele data dan in 2014 en 2013 tezamen. Dit constateert telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn jaarlijkse overzicht over de Nederlandse telecomsector. Ook is er meer concurrentie op de glasvezel- en kopermarkt door regulering.

 

Nederlandse huishoudens konden in 2015 weer sneller internetten dan voorheen. Dit constateert toezichthouder ACM in de Telecommonitor over 2015 . Inmiddels heeft twee derde van de Nederlandse huishoudens de beschikking over een vaste internetverbinding met een snelheid van minimaal 30 Mbps. Deze snelheid is de norm die de Europese Unie de lidstaten heeft opgelegd. Een jaar eerder, eind 2014, dan nog niet eens 50 procent van de Nederlandse huishoudens de beschikking over zo’n snelheid. Volgens de ACM is dit het gevolg van forse investeringen van operators de afgelopen drie jaar in vaste breedbandverbindingen.

Meer concurrentie vaste netwerken
De onderzoekers van de ACM constateren verder dat ook de concurrentie op de vaste breedbandmarkt in 2015 zijn vruchten heeft afgeworpen. KPN heeft verder geïnvesteerd in zijn glasvezelnetwerken en door regulering hebben ook andere partijen daarvan kunnen profiteren. Volgens de toezichthouder is concurrentie op de glasvezelmarkt goed voor eindgebruikers. Ze hebben de keuze uit meer aanbieders en deze aanbieders worden geprikkeld zich te onderscheiden op prijs, kwaliteit en diensten. Ook heeft KPN meer mogelijkheden gekregen om zijn kopernetwerk op te waarderen. Daardoor zijn er nu snelheden tot 200 Mbps mogelijk. De ACM verwacht dat in 2016 ook het koperen netwerk van KPN meer door aanbieders zal worden gebruikt om diensten aan te gaan bieden. In 2015 is er voor in totaal 1,4 miljard euro in vaste verbindingen geïnvesteerd.

Mobiel datagebruik explodeert

Uit het jaarlijkse onderzoek blijkt verder dat mobiel datagebruik in Nederland in 2015 een enorme vlucht heeft genomen. In totaal werd er door eindgebruikers het afgelopen in totaal 112 miljard MB verbruikt  Van dit verkeer was 57,5 miljard MB aan 3G-dataverkeer en 54,4 MB aan 4G-verkeer. Het mobiele datagebruik in het afgelopen jaar was meer dan heel het mobiele dataverkeer in 2013, 33,7 miljard MB, en 2014, 63 miljard MB, tezamen. De toezichthouder legt de oorzaak van het toegenomen mobiele dataverkeer bij onder meer het toegenomen smartphonebezit waardoor er meer apps worden gebruikt, vooral streaming video- en muziek-apps, het landelijk worden van de 4G-netwerken van alle mobiele operators en de bijbehorende grotere databundels.

infographic-bij-publiekssamenvatting-telecommonitor-vierde-kwartaal-2015

 

Advertenties