Onderzoek: Prijzen Europese mobiele abonnementen dalen

25 april 2016

NaamloosMobiele abonnementen worden in West-Europa weer goedkoper. Dit concluderen de marktexperts van Telecompaper in een kwartaalonderzoek naar de prijzen van mobiele abonnementen in 16 landen in West-Europa. Meer data en EU-roaming worden daarnaast standaard in deze abonnementen.

 

In hun onderzoek naar de prijzen van mobiele abonnementen in de zestien onderzochte West-Europese landen in Q1 2016 blijkt dat de prijs van deze abonnementen over het algemeen zijn gedaald. In vergelijking met Q3 2015 liggen deze prijzen lager, zowel voor mobiele abonnementen met een high-end toestel als sim only, zo stellen de experts. De goedkoopste landen zijn Denemarken, Finland en Noorwegen als het gaat om de prijs van een mobiel abonnement. Ook in Q3 2015 waren deze landen het goedkoopst. Aan de goedkopere kant waren Frankrijk, Italië en Zweden. Landen als Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Spanje, Ierland, Nederland en Zwitserland bevinden zich in de middenmoot. Oostenrijk is bijvoorbeeld goedkoper bij een mobiel abonnement met high-end smartphone, terwijl de sim-only prijzen in dat land gevarieerder zijn. De overige landen varieerden mee, met soms duurdere of soms goedkopere pakket. Dit was afhankelijk van het aanbod in een bepaald land. In totaal boden de onderzochte zestien landen in Q1 2016 bijna 1700 verschillende mobiele pakketten aan. Dit is 10 procent meer dan in Q3 2015. Het aanbod groeide in Duitsland, Finland en Italië. In Portugal en Zwitserland daalde het aanbod.

Mobiele abonnementen met veel data
Uit het onderzoek komt, aldus Telecompaper, verder naar voren dat data een steeds prominentere plek inneemt in het abonnementenaanbod. In de meeste onderzochte landen, twaalf van de zestien, groeide het aandeel van mobiele abonnementen met een databundel van 2 GB en meer per maand. Wel zijn er grote verschillen tussen de landen, aldus de onderzoekers. In landen als Denemarken en Finland heeft meer dan 90 procent van de aangeboden pakketten een databundel van 2 GB en meer. In landen als Griekenland en Portugal lig dit op respectievelijk 15 en 10 procent. Van de zestien landen had 36 procent van de sim only-pakketten een databundel van 2 GB of meer. Dit geldt voor 47 procent van de mobiele abonnementen met een high-end toestel.

Romingtarieven vaker inclusief
Een opvallend detail dat de experts signaleren is dat mobiele operators in West_Europa steeds vaker een gratis vorm van EU-roaming in hun mobiele abonnementen introduceren. Hiermee spelen zij alvast in op het afschaffen binnenkort van de roamingtarieven in de EU. Inmiddels bevat 22 procent van de aangeboden abonnementen een vorm van EU-roaming. In Q3 2015 was dit nog 17 procent. Vooral zijn is deze dienst meer verkrijgbaar in mobiele abonnementen, wel vaak de duurdere, in Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Advertenties