Internet of Things belangrijke markt voor beveiligingsindustrie

20 april 2016

IoTHet Internet of Things (IoT) wordt een belangrijke markt voor leveranciers van specifieke beveiligingstoepassingen. Dit stellen de marktonderzoekers van ABI Research in een recent onderzoek. Wel moeten eerst duidelijke standaarden worden ontwikkeld.

 

Uit het onderzoek van de marktexperts blijkt dat het Internet of Things (IoT) voor leveranciers van cybersecurity-oplossingen steeds vaker een belangrijk marktsegment wordt. Door de komst van grote netwerken van sensors en andere IT-toepassingen die via mobiele verbindingen met elkaar in contact staan en zo met elkaar gegevens uitwisselen, neemt ook de behoefte aan sterke beveiligingsmaatregelen hiervoor toe, aldus ABI Research. Zeker als het gaat om het beschermen van data, het tegengaan van fraude en het voorkomen van het hacken van deze IoT-netwerken. Voor bedrijven die deze beveiligingsoplossingen leveren, gaat het in principe vooral om het beveiligen van de assets, het beschermen van data en het waarbogen van privacy.

Standaarden nodig
De onderzoekers stellen in hun onderzoek verder dat voordat effectieve beveiligingsmaatregelen voor IoT-toepassingen kunnen worden ontwikkeld, het noodzakelijk is om tot goede standaarden hierover te komen. Hierbij moeten wel, zo stellen de onderzoekers, verschillende aspecten worden overwogen. Dit zijn aspecten als een kleine milieu footprint, lichte agents, een lage energieconsumptie, mobiele assets en transparante netwerken. Inmiddels zijn er al enkele initiatieven op dit gebied, zoals die van de Cloud Security Alliance, de Trusted Computing Group, de GSMA, het NFC Forum en de IoT Security Foundation.

Aandachtsgebieden en leveranciers
Tot slot benoemen de experts een aantal beveiligingingstoepassingen en leveranciers voor de beveiliging van het IoT. In de visie van de onderzoekers vallen de IoT-beveiligingsproducten in een drietal categorieën uiteen. In de eerste plaats is dat hardware als chipsets, SoC’s en micrcontrollers. Ten tweede gaat het om firm- en software, zoals embedded OS, RTOS en hypervisors. Tot slot gaat het om beveiligingsapplicaties als platforms, clouddiensten, service en analytics. Deze toepassingen moeten geschikt worden gemaakt voor een brede reeks aan verticale sectoren als de automobielindustrie, de smart home-sector, de gezondheidszorg en de energiesector. Mogelijke leveranciers zijn onder meer Qualcomm, Intel, Symantec, Deutsche Telekom, Gemalto en Oracle.

Advertenties