Computer Profile: Nederlandse zakelijke smartphonemarkt in drieën gesplitst

19 april 2016

roaming-ITUDe Nederlandse markt voor zakelijk gebruikte smartphone is de laatste jaren het domein geworden van drie grote spelers; Apple, op Android draaiende toestellen en Microsoft. Vooral de eerste twee spelers domineren, aldus onderzoek van de specialisten van Computer Profile.

 

Uit het onderzoek onder ongeveer 1.500 Nederlandse bedrijven met 50 of meer medewerkers blijkt dat al enige jaren het Nederlandse zakelijke smatphonesegment wordt verdeeld tussen toestellen op basis van iOS en van Android. Hiervan heeft, naar de laatste cijfers, op dit moment Android het hoogste marktaandeel; 39 procent. Apple volgt met de iPhone dichtbij met 37 procent. Sterkste stijger is Microsoft met een marktaandeel van 21 procent. Verder is opvallend dat ooit marktleider Blackberry, in 2012 nog goed voor een marktaandeel van 41 procent, met een huidig aandeel van 2 procent vrijwel uit het Nederlandse zakelijke leven is verdwenen. Symbian wordt helemaal niet meer zakelijk gebruikt, aldus het onderzoek. De onderzoekers baseren op deze marktaandelen dat de Nederlandse zakelijke smartphonemarkt eigenlijk in drie delen is gesplist; Android, Apple en Microsoft.

Mobile_Operating_Systems

Gebruik in sectoren
De onderzoekers keken ook naar het smartphonegebruik in de afzonderlijke bedrijfssectoren. Hierbij constateerden zij dat iPhones vooral binnen de overheid worden gebruikt. Bij overheidsinstanties ligt het marktaandeel van iOS op 62 procent en in het handelssegment op 54 procent. Android is weer populair binnen de gezondheidszorg, 61 procent en de IT- en nutssector, 51 procent. Opvallend is verder dat Microsoft met zijn Windows Phone-toestellen het vooral goed doet in de onderwijssector met een marktaandeel van 54 procent zakelijk gebruikte smartphones. Vooral is dit bijzonder omdat in dit segment, naar verhouding, relatief weinig zakelijke smartphones worden gebruikt.

Smartphone_vendoren_Top_5_Tangram

Gebruikte merken in zakelijk segment
Tot slot werd ook nog gekeken naar de gebruikte merken smartphones. Ook hier lijkt de concurrentie zich in twee delen te hebben gespitst; Samsung en Apple. De meest zakelijk gebruikte smartphone, met een marktaandeel van 38 procent, is de iPhone. Samsung heefteen marktaandeel van 31 procent. Andere Android-fabrikanten hebben een marktaandeel van minder dan 3 procent. Huawei is hier de grootste nieuwkomer onder, met een aandeel van ongeveer1.5 procent. De onderzoekers constateren dat daarnaast een vijfde van de zakelijk gebruikte smartphones er een van Nokia/Microsoft is. Multinationals gebruiken vaker, 45 procent, een smartphone van Samsung. De iPhone is vooral in het midden- en kleinbedrijf, tussen de 50 en 250 medewerkers, populair, aldus de onderzoekers van Computer Profile.

Smartphone_vendoren

Advertenties