Onderzoek: 5G snelstgroeiende mobiele technologie ooit

15 april 2016

5GDe telecomspecialisten van ABI Research verwachten dat 5G de snelstgroeiende mobiele technologie ooit wordt. Daarnaast verwachten zij dat de via deze mobiele technologie geleverde diensten mobiele operators al snel een behoorlijke omzet gaat opleveren.

 

In hun onderzoek stellen de telecomexperts dat de adoptie en implementatie van 5G sneller gaat groeien dan alle eerdere mobiele technologieën tezamen. Zelfs sneller dat het huidige 4G, aldus de experts. De implementatie van 5G zorgt er daarnaast voor dat de bestaande mobiele technologieën, 2G, 3G en ook 4G, de komende jaren minder worden gebruikt in veel markten. Van 5G verwachten zij dat er veel nieuwe gebruikersmogelijkheden en marktomzet komen. De komende tien jaar, tot 2025, verwachten zij dat de totale omzet uit mobiele diensten via 5G een omzet opleveren van 247 miljard dollar. De drie leidende markten zijn volgens ABI Reserach Noord-Amerika, Azië –Pacific en West-Europa.

Ook kansen voor andere mobiele technologieën
De verwachte toename van de 5G-adoptie biet volgens het onderzoek ook kansen voor andere mobiele technologieën. Om een zo compleet mogelijk ecosysteem voor uiteenlopende mobiele diensten te creëren en een zo groot mogelijke dekking te realiseren, moeten ook andere mobiele technologieën worden ingezet. De onderzoekers denken hierbij vooral aan mobiele technologie-, WiFi- en millimeter wave-oplossingen. Ook goede dekking is noodzakelijk, dus moeten er volgens ABI Research vooral in stedelijke omgevingen veel small cells worden uitgerold. Zij verwachten dan ook een totaal van 8,5 miljoen mondiaal uitgerolde small cells tegen 2020. De onderzoekers zien als meest belangrijke toepassingen voor 5G verbeterde mobiele breedband, en grootschalig gebruikte en uitgerolde M2M-toepassingen.

Hordes te nemen
Ondanks de hoge verwachtingen voor de ontwikkeling van 5G als snelschroeiende mobiele technologie, zien de experts ook dat er nog veel hordes te nemen zijn. Vooral gaat het hierbij om het vinden van het juiste spectrum waarbinnen 5G actief kan worden. Op dit moment is dat spectrum wereldwijd nog erg gefragmenteerd, ondanks dat verschillende overheden wel overleggen over harmonisatie van het 5g-spectrum. Andere hordes die moeten overwonnen, zijn volgens het onderzoek het ontwikkelen van standaarden, het verbeteren van de dekkingsreikwijdte, de beschikbaarheid van voor 5G geschikte devices, CAPEX/OPEX en, heel belangrijk, een voldoende aanbod van geschikte diensten.

Advertenties