Onderzoek: Bedrijven gaan Internet of Things standaard inzetten

12 april 2016

IoT-Industrial_POSTIMGHet Internet of Things (IoT) wordt voor bedrijven steeds meer mainstream. Dit concludeert een onderzoek in opdracht van de Amerikaanse operator Verizon. Vooral het genereren van omzet is hiervoor de belangrijkste aanjager.

 

Uit het onderzoek State of the Market: Internet of Things 2016 van de Amerikaanse operator blijkt at het Internet of Things (IoT) dit jaar in het bedrijfsleven mainstream wordt. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat bedrijven steeds meer omzet willen halen uit de analyse van data. Bijna 50 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan dat zij de komende twee tot drie jaar bijna een kwart van zijn data gaat benutten voor het creëren van nieuwe omzet. Op dit moment zou nog slechts 8 procent van de bedrijven meer dan een kwart van zijn IoT-data benutten. Hierbij stappen innovatieve bedrijven over van het verzamelen van beschrijvende informatie naar meer voorspellende en prescriptieve data-analyse. Hiermee willen zij inzichten aan data ontlenen die hen helpt eindgebruikers beter te bedienen.

state-of-the-internet-of-things-market-report-2016-640x400_0

Eindgebruikers verwachten meer

Een andere reden voor bedrijven om meer aandacht aan het IoT te besteden, is volgens het onderzoek dat eindgebruikers vaker verwachten dat bedrijven hen toepassingen leveren die op het IoT zijn gebaseerd. Over drie tot vijf jaar is het leven veel meer geautomatiseerd, zodat vooral 81 procent van de publieke organisaties die het IoT gebruiken een grotere vraag van naar IoT-toepassingen door burgers verwacht. Deze organisaties moeten van de burgers hun dienstverlening optimaliseren met behulp van data-analyse en IoT-technologie. Andere factoren die verder nog meespelen bij de groei van het IoT zijn veranderingen in wet- en regelgeving en de het goedkoper worden van IoT-ontwikkeling door een verbetering en democratisering van netwerkconnectiviteit. Ook zal de ontwikkeling van het IoT een impuls geven aan beveiligingsspecialisten die oude en nieuwe cyberrisico’s in de gaten moeten gaan houden.

Kansen voor start-ups
Tot slot constateren de experts dat de groei van het IoT ertoe leidt dat start-ups het meeste kunnen verdienen aan deze boom van het IoT. Bedrijven gaan vaker en beroep doen op in het IoT gespecialiseerde start-ups om hun bedrijfsgroei te kunnen versnellen.  In het afgelopen jaar, 2015, haalden dit soort start-ups meer financiering, 75 procent meer,  binnen dan start-ups die zich op de consumentenmarkt richtten. In 2016 zullen IoT start-ups tot drie keer meer financiering binnennhalen dan andere tech start-ups.

Advertenties