Vaste telefonie nog steeds populair in Nederland

11 april 2016

vaste_telefonieDe Nederlandse markt voor vaste telefonie neemt nog steeds toe. Dit constateren de telecomspecialisten van Telecompaper in hun jaaroverzicht over 2015. Wel neemt de omzet uit vaste telefonie af.

 

Nederlanders nemen nog steeds geen afscheid van hun vaste telefonie. Sterker nog: het aantal lijnen blijft groeien. In hun jaaroverzicht over 2015 constateren de telecomexperts dat het aantal vaste lijnen in ons land met 1,2 procent licht is gegroeid naar een totaal van 6,3 miljoen. Steeds vaker zijn vaste lijnen digitaal; VoIP via glasvezel, kabel of DSL. Het aantal digitale lijnen nam in 2015 toe met 4,6 procent. Dit was voldoende om de daling van het aantal traditionele PSTN/ISDN-verbindingen te compenseren.

chart

DSL en glasvezel compenseren kabel
Het aantal digitale VoIP-lijnen via glasvezel , in 2015 een groei van 4,2 procent, en DSL, +29,4 procent, compenseert daarnaast ook de verwachte daling van het aantal VoIP-lijnen via kabel. Er zijn nu bijna 2,1 miljoen VoIP-aansluitingen via DSL en 800.000 via glasvezel. Het aantal VoIP-lijnen via een kabelaansluiting daalde in 2015 met 0,8 procent naar bijna 2,7 miljoen aansluitingen. In totaal waren er eind 2015 5,5 miljoen digitale aansluitingen.

Omzet daalt wel
Ondanks de toename van het, vooral digitale, aantal vaste lijnen, blijft de omzet in dit marktsegment wel dalen. Dit komt vooral door dalende prijzen en minder gebruik van de vaste telefonielijn. In het afgelopen jaar daalde omzet van vaste telefonie met 3 procent naar een totaal van 1,22 miljard euro. Voor de komende vier jaar, van 2016 tot 2020, verwachten de telecomexperts van Telecompaper dat deze trend van groei van het aantal lijnen en dalende omzet zich zal voortzetten. Zij verwachten dat het aantal vaste lijnen in deze periode met 0,5 procent toeneemt. De omzet daalt verder met 2,1 procent.

Advertenties