Onderzoek: Draadloos opladen wordt in 2016 volwassen

8 april 2016

SGS4Qi-9161Draadloos opladen gaat dit jaar definitief doorbreken en een normale toepassing worden. Dit voorspellen onderzoekers van IHS. De komende vier jaar neemt het aantal verscheepte toepassingen toe en voor meerdere mobiele devices. Wel wordt op dit moment de markt gedomineerd door mobiele telefoons en wearables.

 

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat zij verwachten dat draadloos opladen van mobiele devices dit jaar definitief gaat doorbreken. In 2015 nam de markt voor draadloze oplaadoplossingen met 160 procent toe ten opzichte van 2014. In totaal gingen er in het afgelopen 144 miljoen stuks van dit soort laadoplossingen over de toonbank. Tegen 2020 moet het aantal verkochte toepassingen op 1 miljard stuks komen te liggen. Vijf jaar later, in 2025, moet dit zelfs 2 miljard zijn.

wireless_charging_IHS_chart

Vooral mobiele telefoons
De meeste toepassingen voor draadloos opladen zijn gericht op mobiele telefoons, voornamelijk smartphones. De marktonderzoekers verwachten dat dit jaar 10 procent van de verkochte smartphones al over draadloze oplaadmogelijkheden beschikt. De smartphonemarkt wordt vooral aangevoerd door de Galaxy-smartphones van Samsung. Deze telefoons beschikken over zowel de dual-mode Qi-technologie en de PMA low-frequency-technologie. De tweede categorie waarin draadloos opladen  nu veelvoudig wordt toegepast, is die van de wearables. Tot slot verwachten dat dit jaar ook de eerste draadloze oplaadmogelijkheden beschikbaar komen voor laptops.

Toekomstige ontwikkelingen
De onderzoekers dat er de komende vier jaar meer producten voor draadloos opladen op de markt komen. Waren draadloze oplaadtoepassingen tot nu toe bijna allemaal 5 Watt (W) Qi- of PMA-gecertificeerde lage frequentiesystemen, tegen 2020 maken deze systemen nog maar de helft uit van alle toepassingen. De onderzoekers gaan ervan uit dat er steeds meer andere systemen op de markt komen, van lage frequentie- tot hoge frequentie-toepassingen. Deze maken het mogelijk dat er systemen op de markt komen met meerdere toepassingsmogelijkheden, met interoperabiliteit. Draadloze oplaadtoepassingen worden straks steeds meer aangepast aan welk device moet worden opgeladen, zo concluderen de specialisten in hun onderzoek.

Advertenties