Home > Branchenieuws, Internet, Internet of Things, M2M, Nederland, Onderzoek, Zakelijke markt > World Economic Forum: Nederland bij koplopers implementatie IoT-devices

World Economic Forum: Nederland bij koplopers implementatie IoT-devices

7 april 2016

iot-618x336Nederland behoort tot de mondiale koplopers als het gaat om de uitrol van devices die met het Internet of Things (IoT) zijn verbonden. Dit stellen onderzoekers van het World Economic Forum (WEF) in een recent onderzoek naar de omvang het mondiale industriële IoT.

 

Uit het onderzoek Industrial Internet of Things: Unleashing the Potential of Connected Products and Services van de wereldwijde economische denktank blijkt dat Nederland een vijfde plaats inneemt als het gaat om het aantal uitgerolde IoT-devices per 100 inwoners. Per 100 inwoners zijn er in ons land 24,7 IoT-gerelateerde verbindingen, zoals slimme energiemeters, slimme thermostaten of sensors in riolen. De ranglijst wordt aangevoerd door Zuid-Korea met 37,9 IoT-devices per 100 inwoners. Op de tweede plaats komt Denemarken, verder gevolgd door Zwitserland en de Verenigde Staten. Duitsland bevindt zich op de zesde plaats en België op plaats elf.

Jonge sector
De IoT-sector is volgens de onderzoekers nog erg jong vergeleken met andere industriële sectoren. Het wereldwijde IoT bevindt zich nu ongeveer in hetzelfde ontwikkelingsstadium als het internet in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Zo geeft 88 procent van de respondenten aan nog niet helemaal te begrijpen van het IoT is of wat de uiteindelijke impact daarvan is. Wel groeit het IoT snel, aldus de onderzoekers. In 2014 werden er 23,6 miljard IoT-sensors verscheept. In 2012 was dit nog 4,2 miljard devices.

Gebruik IoT-devices
De onderzoekers van het WEF onderzochten ten slotte ook nog het gebruik van IoT-toepassingen. De belangrijkste reden die de respondenten opgeven voor het gebruik van IoT-toepassingen zijn onder meer asset management, kostenreductie en het verbeteren van de productiviteit en veiligheid van de medewerkers. Daarnaast geven de respondenten ook nog enkele bestaande vragen over de uitrol van het IoT aan. Deze nadelen zijn onder meer het gebrek aan standaarden, vragen op het gebied van beveiliging en onduidelijke ROI.

Advertenties