ABN AMRO: Meer samenwerking verwacht in telecommarkt

1 april 2016

abn-amroDe telecommarkt gaat dit jaar meer fusies en overnames tegemoet zien. Dit stellen de marktspecialisten van ABN AMRO in een onderzoek naar overnames en fusies in de IT-branche. Telco’s gaan vooral samenwerken op het gebied van content en binnen de zakelijke telecommarkt.

 

Volgens het onderzoek van de specialisten van de bank staan de sterren gunstig gezind voor overnames binnen de IT-branche; de economie groeit weer en de rente op leningen is laag. In 2016 komen de overnames en fusies  vooral uit de wens tot schaalvergroting en om meer kennis in huis te halen. Ook de telecomsector gaat in dit overnamegedrag mee, aldus de experts. Telecombedrijven zoeken vaker schaalvergroting om meer integrale telecomoplossingen aan eindgebruikers te leveren. Het veranderende klantgedrag maakt het telecombedrijven moeilijk om hoge marges uit afzonderlijke diensten te halen. Daarnaast stijgen de overnames en fusies binnen de sector omdat bedrijven zich moeten voorbereiden op de komst van nieuwe mobiele technologieën als 5G. De experts zien vooral veel kansen voor fusies en overnames binnen de Nederlandse telecombranche.

Aantrekkelijke fusiemogelijkheden
De onderzoekers van ABN AMRO signaleren voor Nederland twee belangrijke trends voor overnames. In de eerste plaats is dat content. Operators beiden steeds vaker eigen content aan om zich op de consumentenmarkt te onderscheiden. Hierdoor hopen zij het klantenverloop te beperken. Voor operators is het interessant om samen te werken met producenten van televisiecontent. De tweede belangrijke samenwerkingsfactor in de Nederlandse telecommarkt is de zakelijke telecom. Ook in dit marktsegment staan de marges flink onder druk en moeten operators alle zeilen bijzetten om klantenverloop zo laag mogelijk te houden. Voor de zakelijke telecommarkt is het eveneens interessanter geworden om gecombineerde telecompakketten aan te bieden en alle aandacht op de klanttevredenheid te richten. Zakelijke telecombedrijven moeten vooral partnerships zoeken bij IT-bedrijven. De experts zien vooral kansen voor samenwerkingsverbanden tussen telecombedrijven en leveranciers van oplossingen voor digitale beveiliging. Dit omdat security bij zakelijke afnemers een hogere prioriteit heeft dan bij consumenten, aldus ABN AMRO.

Advertenties