Home > Big Data, Branchenieuws, Breedband, Clouddiensten, Internet, Internet of Things, Onderzoek, Zakelijke markt > Groei IoT stimuleert gebruik van clouddiensten

Groei IoT stimuleert gebruik van clouddiensten

31 maart 2016

network-782707_1280-1080x675Het Internet of Things (IoT) zorgt voor een sterke toename van het gebruik van clouddiensten. Dit stellen de marktexperts van Gartner in een recent onderzoek. Vooral gaat het hierbij om het gebruik van Platform-as-a-Service (PaaS)-diensten.

 

Volgens het onderzoek van de marktspecialisten is het Internet of Things (IoT) de belangrijkste motor achter de groei van het gebruik van Platform-as-a-Service (PaaS)-diensten binnen de cloud. Het gaat hierbij vooral om op het IoT gerichte toepassingen die een duidelijk toegewijde IT-architectuur nodig hebben en gebouwd zijn rond data uit IoT-omgevingen. Dit in plaats van meer zakelijk georiënteerde applicaties en data, waarvoor Paas-omgevingen eigenlijk zijn ontwikkeld. Op het IoT-geïnspireerde zakelijke toepassingen gaan, aldus het onderzoek, een verandering brengen in het ontwerp van cloudgebaseerde toepassingen en –platforms en gefocust zullen zijn op realtime rijke contekstuele beslissingen, het analyseren van gebeurtenissen, lichte workflow-toepassingen en toegang tot webgebaseerde data.

Samenstelling IoT-platforms
De onderzoekers stellen verder dat de toekomstige IoT-platforms die uit PaaS gaan bestaan. Hierop worden weer de IoT-toepassingen gebaseerd. Platforms die hieronder liggen zijn onder meer application platform as a service (aPaaS), integration platform as a service (iPaaS), IoT device management en business process management-diensten (bpmPaaS0, database PaaS (dbPaaS) en analytische diensten.

Advertenties