ABI Research: 4G en 5G zorgen voor explosie draadloze backhaul

31 maart 2016

mobile-backhaul-vectastar-backhaul-backhauling-02-small-cell-networkDe groei van het aantal 4G-netwerken en de komst van 5G zorgen de komende jaren voor een explosie van het aantal benodigde draadloze backhaulverbindingen. Vooral small cells met Sub-6 GHz-verbindingen gaat flink toenemen.

 

 

De groei van 4G een 5G zorgt, aldus het onderzoek van de marktspecialisten, voor een explosieve groei van het aantal benodigde draadloze backhaulverbindingen. Zeker omdat in dit kader steeds meer small cells worden uitgerold. Tegen 2020 zullen er meer dan een miljoen zogenoemde Sub-6 GHz backhaulverbindingen zijn uitgerold. Dit soort verbindingen gaan voor de huidige marktleiders op draadloos backhaulgebied, microwave- en milliwave-verbindingen, een geduchte concurrent vormen. Tegen 2020 heeft Sub-6 GHz-backhaul een marktaandeel van 35 procent. De combinatie van deze laatste technologie en microwave- en milliwave-verbindingen is in 2020 goed voor iets meer dan de helft, 57 procent, van het draadloze backhaulsegment.

Operators gaan meer investeren
De onderzoekers stellen dat operators ook meer gaan investeren in draadloze backhaul. Dit komt voornamelijk door de steeds dichter wordende netwerken en de toenemende vraag naar meer capaciteit in grote stedelijke omgevingen en voor meer dekking in rurale en afgelegen gebieden. Dit betekent dat de backhaulverbindingen ook meer capaciteit moeten hebben, de kosten van de netwerk- en backhaulapparatuur omlaag moeten en dat netwerken eenvoudiger kunnen worden geïnstalleerd. Deze ontwikkelingen zorgen dus voor meer investeringen binnen de draadloze backhaulmarkt. Dit jaar komt ook de uitrol van small cells in de openbare ruimte flink op gang. Voor deze uitrol ontstaat er een drukken concurrentie tussen WiFi, Distibuted Antenna-systemen (DAS) en dus small cells. Mobiele operators zullen daarnaast ook kijken naar cloudgebaseerde Radio Access Networks (C-RAN) om de enorme groei van het mobiele dataverkeer in goede banen te kunnen leiden. Hiervoor hebben zij weer hiervoor verschillende flexibele en interoperabele backhauloplossingen nodig.

Leveranciers kunnen profiteren
De groei van de backhaulmarkt biedt voor leveranciers natuurlijk uitstekende mogelijkheden. Toch adviseren de experts van ABI Research dat deze leveranciers goed meedenken met hun eindgebruikers, de exploitanten van de mobiele netwerken, om zo tot de beste oplossingen te komen. Vooral diensten met toegevoegde waarde kunnen hierbij belangrijk zijn. De onderzoekers denken hierbij aan 3D-mapping voor het plaatsen van de backhaulverbindingen, het ondersteunen van backhaultechnologieen. Ook moeten zij, om operators het beste te kunnen helpen en waarde voor hun geld geven, gaan samenwerken met TAMco’s, advertentiebedrijven, kabelleveranciers en exploitanten van mobiele zendmasten om zoveel mogelijk vergunningen te krijgen voor sites waar small cells kunnen worden geïnstalleerd. Operators moeten daarnaast ook gaan kijken naar zaken die de uitrol van small cells en de daarvoor benodigde backhaulverbindingen bevorderen. Hierbij gaat het onder meer over het delen van netwerken, niet-gelicensieerd spectrum en het gebruik van virtualisatie. Dit om de backhaulkosten naar beneden te brengen en de algemene ROI te vergroten.

Advertenties