Ovum: Europese vaste en mobiele breedbanduitrol gaat flink toenemen

30 maart 2016

NEDERLAND AAN DE BREEDBANDDe vaste en mobiele breedbanduitrol in Europa gaat de komende vijf jaar flink toenemen. Dit stellen de telecomspecialisten van het Britse onderzoeksbureau Ovum in een recent rapport. Hiermee komt de Europese vaste en mobiele breedbandpenetratie steeds dichter bij die van marktleider Azië.

Uit de jaarlijkse Broadband Development Index van de telecomonderzoeker, de vaste en mobiele breedbandpenetratie in de wereld meet, blijkt dat de uitrol van vaste en mobiele breedband in onze regio de komende vijf jaar, tussen 2013 en 2020, flink gaat groeien. In de huidige Top Tien van meest groeiende landen, worden er maar liefst acht door een Europees land ingenomen. Dit zijn op volgorde van meeste groei: Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Denemarken, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Finland. Op dit moment worden, aldus de specialisten, in Europa op grote schaal LTE-, glasvezel- en DOCSIS-netwerken uitgerold. Hierdoor wordt de bestaande kloof met de huidige marktleider op het gebied van breedbandtechnologie.

17-11

Groei in andere regio’s
Uit het onderzoek blijkt dat Azië nog steeds marktleider is als het gaat om de hoogste vaste en mobiele breedbandpenetratie. De mondiale Top Vijf bestaat uit de landen Zuid-Korea, Singapore, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan. Ook opkomende markten doen zich vaker gelden. Toppers hierbij zijn India, Indonesië en Nigeria.

17-111

Overige onderzoeksresultaten
Tot slot constateren de specialisten van Ovum dat in opkomende markten vaker mobiele breedband een vlucht neem dan vaste breedband. Wel scoren landen die hoge uitrolpercentages hebben op het gebied van vaste breedband ook hoog op de uitrol van mobiele breedband. Tot slot constateren zij dat de vraag naar hogere internetsnelheden de groei van de uitrol van mobiele 4G- en vaste glasvezelnetwerken doet toenemen.

Advertenties