Onderzoek: Mobiele apps vaak onveilig geïnstalleerd

30 maart 2016

Huawei-Ascend-Mate-phabletMobiele eindgebruikers letten vaak niet goed op privacygegevens wanneer zij nieuwe mobiele apps op hun devices installeren. Dit blijkt uit recent onderzoek van beveiligingsspecialist Kaspersky Lab.

 

 

In het onderzoek constateren de beveiligingsexperts dat veel mobiele eindgebruikers niet goed op hun privacygegevens en persoonlijke data letten wanneer zij nieuwe mobiele apps installeren. Zo leest ongeveer 63 procent van de 18.507 respondenten uit het onderzoek aan dat zij nooit de licentievoorwaarden van een nieuwe mobiele app lezen tijdens de installatie. Daarnaast geeft 20 procent aan nooit enige meldingen te lezen en daarop te reageren wanneer zij een app installeren. Zij blijven next en agree klikken zonder zich af te vragen waarvoor zij toestemming geven.

Permissies ook vaak genegeerd
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel mobiele eindgebruikers hun mobiele telefoons en hun persoonlijk data openlaten voor digitale bedreigingen, al dan niet van de bedrijven achter de mobiele apps. Deze bedrijven krijgen meestal toegang van deze eindgebruikers tot de persoonlijke gegevens van eindgebruikers en kunnen daar mee den wat zij willen. Dit omdat de gebruikers dus toestemming hiervoor hebben verleend. Van de respondenten geeft 43 procent, aldus Kaspersky Lab, aan niet genoeg technisch onderlegd te zijn om de persmissies in mobiele apps te beperken. Ongeveer 15 procent stelt geen begrenzingen aan wat apps op hun mobiele telefoon kunnen doen en 17 procent geeft toestemming aan apps wanneer zij daarvoor een melding krijgen. Verder denkt 11 procent van de respondenten dat zij de permissie-instellingen van mobiele apps niet kunnen wijzigen. Hierdoor wordt het dus mogelijk, en vooral legaal, voor app-leveranciers om persoonlijke en privie-gegevens op te vragen van hun eindgebruikers.

Tips
De onderzoekers maken zich grote zogen over hoeveel mobiele eindgebruikers apps zomaar toestemming geven voor het gebruik van private gegevens op mobiele telefoons. Zij geven mobiele eindgebruikers daarom een aantal handige tips om paa en perk te stellen aan deze macht van mobiele apps. In de eerste plaats adviseren zij eindgebruikers om alleen mobiele apps te downloaden van de officiële apps-stores. Daarnaast moeten zij duidelijk een afweging maken welke apps zij nu precies op hun mobiele telefoons willen installeren. Ten derde raden de experts aan de gebruiksovereenkomst goed door te lezen tijdens het installatieproces. Ook moeten ze goed weten welke permissies zij de apps geven met betrekking tot privégegevens. Daarom moeten zij tijdens het installatieproces niet alleen maar next klikken, zonder zich af te vragen waar zij toestemming voor geven. Tot slot raden de experts consumenten aan een beveiligingstool te gebruiken die hun devices goed beschermt tegen digitale bedreigingen.

Advertenties