Onderzoek: Tabletmarkt blijft komende jaren dalen

29 maart 2016

tablets1Hoewel er nog steeds nieuwe tablets op de markt verschijnen, zal de verkoop de komende vijf jaar blijven dalen. Dit stellen marktonderzoekers van ABI Research in een recent onderzoek. Een tweetal redenen zijn hiervan de oorzaak.

 

De onderzoekers constateren in hun rapport dat de mondiale tabletmarkt ook tot 20121 zich in een mineur zal bevinden. In 2015 gingen er nog wereldwijd meer dan 2017 miljoen tablets over de toonbank; in 20121 daalt dit maar liefst naar onder de 140 miljoen stuks.

Schermafbeelding 2016-03-25 om 10.25.36

Redenen
De experts geven hiervoor twee oorzaken. In de eerste plaats neemt de vraag naar merk-tablets in volwassen markten af door verzadiging. Ook vervangen tabletgebruikers in deze markten langzamer hun oude tablet voor een nieuwe en neemt ook de zakelijke aanschaf af. In opkomende markten en in markten als China, Zuid- en Centraal- Azië, Latijns-Amerika en Oost- en Centraal-Europa is daarnaast minder vraag naar goedkope tablets van onbekende merken. Eindgebruikers daar kiezen nu steeds meer voor gevestigde merken maar deze zijn duurder en worden dus in minder hoeveelheden verkocht. Ook daalt in opkomende markten de vraag naar tablets omdat de meeste potentiële eindgebruikers al voldoende hebben aan een smartphone of phablet.

Advertenties