Onderzoek: LPWA-netwerken gaan van private naar openbare netwerken

25 maart 2016

thingpark-roof-topLow-Power Wide Area (LPWA)-netwerken voor onder meer toepassingen  voor het Internet of Things (IoT) worden steeds vaker publieke netwerken dan afgezonderde private netwerken. Dit voorspellen de marktspecialisten van ABI Research voor de komende vijf jaar.

 

In hun onderzoek stellen de marktexperts dat de ontwikkeling van LPWA-netwerken vanuit de huidige kleinschalige private projecten zich steeds meer gaat bewegen naar de aanleg van grotere publieke LPWA-netwerken. In 2015 nam de private sector nog 99 procent van het aantal draadloze LPWA-verbindingen voor zijn rekening, maar de experts verwachten dat tegen 2021 66 procent van de verbindingen door publieke LPWA-netwerken worden verzorgd. Zo rolt KPN in Nederland op dit moment een LPWA-netwerk uit.

 

lpwa-network

 

Eenvoudige implementatie
Vooral technologieën als LTE CAT M en NB-IoT zullen vanaf 2017 steeds meer commercieel verkrijgbaar worden en kunnen eenvoudig in publieke netwerken worden geïmplementeerd. Dit soort verbindingen noteert tot 2021 een jaarlijkse groei van 56 procent. De onderzoekers geven wel aan dat private netwerken in de nabije toekomst niet helemaal zullen verdwijnen. Er blijft voldoende markt over voor private LPWA-netwerken. Zo kondigde recent Swiss Post aan zelf een LPWA-netwerk te gaan uitrollen voor zijn diensten. Ook La Poste in Frankrijk wil een eigen LPWA-netwerk gaan gebruiken.

M2M- en IoT-toepassingen

LWPA-netwerken zijn uitermate geschikt voor toepassingen voor M2M en het IoT. De draadloze technologie zorgt ervoor dat bepaalde applicaties die niet zoveel energie nodig hebben om op een standaard draadloos netwerk te werken, kosten besparen. Vooral gaat het hierbij om toepassingen als slimme straatlantarens en slimme meters, bijvoorbeeld van energiebedrijven. Toepassingen in het gas-lichtsegment zullen de komende jaren het sterkst groeien, aldus ABI Research. Deze werken nu vaak op batterijen en kunnen via publieke LPWA-netwerken beter hun verbindingen maken. Verbindingen met andere draadloze netwerken, zoals de mobiele netwerken van mobiele operators, vereisen vaak meer energie. Exploitanten van dit soort toepassingen moeten dus goed hun afweging maken welkt netwerk zij gebruiken.

Advertenties