Home > Branchenieuws, Consumenten, Mobiele abonnementen, Mobiele diensten, Mobiele markt, Mobiele operators, Nederland, Smartphones, Wet- en regelgeving > Ministerie van Financiën: Telecomsector moet snel gedragscode kredietverlening opstellen

Ministerie van Financiën: Telecomsector moet snel gedragscode kredietverlening opstellen

24 maart 2016

d8d22d31-9195-439c-a4bc-f27578d79f37 De Nederlandse telecomsector krijgt van het Ministerie van Financiën nog maar twee weken de tijd om een gedragscode voor subsidies op smartphones op te stellen als alternatief voor de toepassing van Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit stelt verantwoordelijk minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

 

In de brief aan de Tweede Kamer gaat de minister in op de uitvoering van de door de Tweede Kamer aangenomen motie De Vries. In deze motie kreeg de Nederlandse telecomsector, voor de subsidies op mobiele toestellen bij mobiele abonnementen, de mogelijkheid om zelf een gedragscode op te stellen in plaats van zich daarbij te onderwerpen aan de Wet financieel toezicht (Wft). De telecomsector krijgt nu nog twee eken de tijd om met een duidelijke goede definitieve gedragscode te komen. Daarna neemt de minister een beslissing over het al dan niet accepteren van deze gedragscode.

Arrest Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelde in 2014 dat het leveren van een mobiele telefoon bij de afsluiting van een mobiel abonnement eigenlijk koop of afbetaling is. Hierdoor is op een telecomabonnement de Wft van toepassing. Een mobiel abonnement moet dan worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. De telecomoperators vinden deze stelling van de Hoge Raad te ver gaan en hebben de minister om een uitzonderingspositie verzocht. De minister zag hier niets in en noemde het zelfs niet wenselijk. Wel bood hij de telecomoperators de mogelijkheid om zelf met een eigen gedragscode te komen als alternatief.

Deadlines niet gehaald
Deze gedragscode moest op 1 januari 2016 klaar zijn, maar die deadline is niet gehaald. Ook een verlening naar 1 maart van dit jaar is door de sector niet gehaald. Dit komt vooral door de zorgen die telecomtoezichthouder ACM recent over de gedragscode heeft geuit over de inhoudelijke keuzes die de telecomsector heeft gemaakt bij het vormgeven en aanpassen van de gedragscode. De komende twee weten moeten dus de definitieve beslissing brengen.

Advertenties