Nederland-ICT: Nederlandse telecom koploper in Europa

22 maart 2016

In zijn jaarlijkse onderzoindexek naar de staat van de Nederlandse telecomsector, concludeert de branchevereniging voor de ICT-industrie Nederland-ICT dat de Nederlandse telecomsector er uitstekend voor staat. Onze telecomsector is volgens de branchevereniging, qua infrastructuur en investeringen, zelfs koploper in Europa.

Uit het jaarlijkse onderzoek naar de Nederlandse telecomsector, De Staat van Telecom, blijkt dat de Nederlandse telecomsector er op dit moment gunstig voor staat. Uit het onderzoek blijkt dat de nationale telecomsector het afgelopen jaar vooral erg goed doet op het gebied van infrastructuur en investeringen. Voor het tweede jaar op rij bedroegen de investeringen van Nederlandse telecombedrijven in de uitbreiding van de vaste en mobiele infrastructuur meer dan 4 miljard euro. In 2015 werd in totaal 4,3 miljard euro in de netwerken geïnvesteerd. De onderzoekers stellen verder dat Nederlandse telecombedrijven meer investeren in de vaste en mobiele netwerken dan omliggende buurlanden, zoals twee keer zoveel als in België. De overige buurlanden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland blijven daar, aldus Nederland-ICT, ver bij achter.

Goede vaste en mobiele netwerken
Het onderzoek laat zien dat ieder Nederlands huishouden toegang heeft tot breedbandinternet. Meer dan 91 procent van deze huishoudens heeft toegang tot supersnel internet van meer dan 100 Mbps. Al 18 procent gebruikt deze snelheden. Negen van de tien huishoudens heeft verder een breedbandabonnement. Ruim 90 procent kan kiezen uit een vaste breedbandinfrastructuur, 28 heeft keuze uit meer dan drie opties; DSL, kabel of glasvezel. In totaal ligt er nu er in ons land 91,743 kilometer aan glasvezelverbindingen. Ook op mobiel terrein gaat het goed. Medio 2015 had de Nederlandse consument, 99 procent, keuze uit meerdere 4G-netwerken. Hierdoor stijgt, naast grotere databundels, het mobiele dataverbruik in ons land. In Q3 2015 lag het verbruik op ruim 31 miljard MB aan data. Dit is een toename van78 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Ook zet de trend van vast bellen naar mobiel bellen door. In Q3 2015 belden Nederlandse eindgebruikers in totaal 10,54 miljard minuten, waarvan 6,75 miljard via een mobiele verbinding. Daarnaast steeg, voor het eerst sinds lange tijd, in 2015 weer het aantal verstuurde sms-berichten.

kaart-5

Andere toepassingen en minder energieverbruik
In het onderzoek van de branchevereniging naar de staat van de Nederlandse telecomsector is ook gekeken naar andere telecomtoepassingen dan alleen telefonie en data. De onderzoekers constateren dat de zich steeds verbeterende infrastructuur zich steeds meer leent voor nieuwe toepassingen als het Internet of Things (IoT). Zij constateren dat er naast traditionele mobiele apparatuur als mobiele telefoons, tablets en laptops, nog eens 2,5 miljoen andere devices via een mobiele verbinding met het internet zijn verbonden. Zowel toepassingen als slimme energiemeters, navigatieapparatuur en auto’s, zijn dit steeds vaker ook meer infrastructurele toepassingen als bruggen, sluizen en verkeersinstallaties. Tot slot neemt ook nog het energieverbruik van de Nederlandse telecomsector af. Inmiddels vervoeren de Nederlandse telecomnetwerken zes keer zoveel data per energie-eenheid dan in 2010.

Advertenties