Onderzoek: Kwaliteit Nederlandse mobiele netwerken meer dan uitstekend

18 maart 2016

Germany's First Auction Of New Mobile FrequenciesDe kwaliteit en dekking van de mobiele netwerken van de vier Nederlandse mobiele aanbieders is uitstekend van kwaliteit en dekking. Dit concluderen de experts van telecomconsultancybureau P3 Communications in een jaarlijkse benchmark. T-Mobile springt er als beste uit.

In hun recente tweede P3 Connect Mobile Benchmark, in samenwerking met het Duitse telecomtijdschrift Connect, stellen de Duitse consultants dat ons land meer dan uitstekend scoort met de kwaliteit van de mobiele netwerken. Zowel op het gebied van dekking als de succesratio van waarmee mobiele verbindingen tot stand worden gebracht, scoort ons land uitstekend. In internationaal opzicht, zo beweren de experts, zou ons land zelfs voorop lopen. In hun onderzoek werden de mobiele netwerken van KPN, Vodafone Nederland, T-Mobile en Tele2 getest op mobiele spraak- en dataverbindingen. Iets meer dan de helft van deze tests, 55 procent, zijn uitgevoerd in grote steden. De overige 45 procent zijn uitgevoerd in kleinere steden, dorpen en op de weg.

Resultaten van de tests
De mobiele telefonieprestaties van de mobiele netwerken werden gemeten met gesprekken van smartphone naar smartphone. Bij de tests in de grote steden kwam het mobiele netwerk van T-Mobile als beste naar boven. Deze mobiele operator liet succesprestaties zien van 97 procent. KPN volgde dicht met 92 procent, Vodafone met 90 procent en Tele2 met 89 procent. De specialisten wijten deze laatste score aan het feit dat Tele2 nog geen HD Voice heeft uitgerold, waardoor de gesprekskwaliteit licht minder is. Voor de kleinere steden, dorpen en wegen liggen de percentages respectievelijk op 96, 94, 93 en 90 procent. Opvallend is dat KPN, Vodafone en Tele2 dus gemiddeld iets beter presteren buiten de grote steden. Voor de prestaties van mobiel dataverkeer is getest op het browsen naar populaire websites en speciale gedefinieerde statische testpagina’s en het streamen van YouTube-video’s in SD- en HD-kwaliteit. Ook hier levert binnen de grote steden T-Mobile de bete resultaten met een succesratio van 96 procent. KPN volgt met 95 procent, Vodafone met 93 procent en Tele2 eveneens met 93 procent. In de overige gebieden en op wegen liggen de percentages respectievelijk op 96/96, 93/97, 90/95 en 85/90 procent.

Schermafbeelding 2016-03-17 om 09.40.12

Uiteindelijke conclusies
De consultants komen tot de conclusie dat T-Mobile in Nederland het beste scoort als het gaat om werking en dekking in alle gebieden. Daarnaast concluderen zij ook dat de mobiele operators KPN, Vodafone en Tele2 erin zijn geslaagd om hun mobiele netwerken nog meer te verbeteren ten opzichte van het eerste gehouden benchmark. T-Mobile heeft echter met afstand het beste mobiele netwerk, aldus de benchmark. In totaal weet deze operator 996 van de 1.000 beschikbare punten. KPN scoorde uiteindelijk 942 punten, Vodafone Nederland 920 punten en Tele2 904 punten.

Advertenties