Ministerie van EZ wil concurrentie Nederlandse telecommarkt waarborgen

16 maart 2016

Vodafone-Liberty-Global-150x150Het ministerie van Economische zaken geeft aan de komende jaren de concurrentie op de Nederlandse telecommarkt te willen blijven waarborgen. Dit schrijft verantwoordelijk minister Kamp in antwoord op Kamervragen over de voorgenomen joint-venture tussen Liberty Global en Vodafone Nederland.

 

In antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de voorgenomen joint-venture van Liberty Global of Ziggo met Vodafone Nederland, stelt minister Kamp dat deze joint-venture een nieuwe impuls geeft aan de concurrentie op de markt voor alls-in-1-bundels voor mobiele en vaste diensten. Door de voorgenomen joint-venture ontstaat namelijk een tweede vaste en mobiele speler op de Nederlandse markt. In principe, zo geeft de minister aan, is hij voorstander van het voornemen. Dit leidt tot een intensievere concurrentie op de Nederlandse markt. Hierdoor zouden voor gecombineerde telecomdiensten de prijzen dalen of leiden tot meer investeringen in vaste en mobiele netwerken en diensten.

Openstelling netwerken voor concurrentie

De minister vindt echter wel, zo stelt hij in de beantwoording van de Kamervragen, dat concurrentie op de Nederlandse telecommarkt mogelijk moet blijven. Vooral omdat er nu een duopolie dreigt te ontstaan tussen de joint-venture Ziggo- Vodafone Nederland aan de ene kant en KPN aan de andere. Hij vindt daarom da er voldoende mogelijkheden moeten blijven bestaan voor andere telecomaanbieders op de Nederlandse telecommarkt om te concurreren. In een situatie waarbij de vaste netwerken van aanbieders Ziggo-Vodafone Nederland en KPN even sterk zijn, moeten deze netwerken toegang blijven bieden aan andere spelers op de telecommarkt. Dit betekent dat kabelaanbieder Ziggo dan ook zijn netwerk voor anderen moet penstellen. Tot nu toe is dit nog niet verplicht. KPN, als de huidige monopolist op het gebied van vaste telecom, is dat al jaren wel. Ook op mobiel terrein moeten de twee andere grote Nederlandse mobiele operators, T-Mobile en Tele2, voldoende concurrentiemogelijkheden, zo schrijft de minister.

Optreden na oordeel toezichthouders
De minister zegt ten slotte dat de voorgenomen joint-venture nog goedkeuring moet krijgen van de Nederlandse telecomtoezichthouder, de ACM, en van de Europese Commissie. Voorlopig gaat hij daarom nog geen maatregelen treffen om de concurrentie op de Nederlandse markt te waarborgen. Wel geeft hij aan dat hij vindt dat de situatie op de Nederlandse telecommarkt uniek in de EU is, en dat de toezichthouders hiermee rekening moeten houden. Pas als de toezichthouders mogelijke concurrentieproblemen constateert en deze een erg grote impact hebben, zal de minister pas gaan optreden.

Advertenties