IDATE: Groei M2M-markt biedt operators nieuwe kansen

14 maart 2016

20f470fff63d5a3af8846bd8cab92312_XLWereldwijd groeit de markt voor machine-to-machine (M2M)-toepassingen in een rap tempo. Dit stellen de marktexperts van IDATE in een recent onderzoek. In de nabije toekomst gaat M2M ook ingezet worden buiten de huidige toepassingen en verticale markten, zo voorspellen de experts verder. Dit biedt vooral mogelijkheden voor telecomoperators.

Volgens het onderzoek van de Franse telecomexperts groeit de mondiale markt voor M2M-toepassingen de komende drie jaar  heel snel. Waren er in 2014 nog wereldwijd 1,2 miljard M2M-units in omloop, tegen 2019 zal dit 4,1 miljard zijn. Dit is een jaarlijkse groei van 29 procent. De mobiele M2M-markt vertegenwoordigde verder in 2015 een totaal van 290 miljoen modules wereldwijd met een totale marktwaarde van 30 miljard euro. De mobiele M2M-markt groeide, ten opzichte van 2014, met 26 procent in volume en 10 procent in waarde, zo stellen de onderzoekers. De regio Azië – Pacific domineert Europa en Noord-Amerika in volumes van gebruikte M2M-toepassingen. De meeste waarde uit deze toepassingen is echter in Europa te vinden, gevolgd door de Aziatisch-Pacifische regio. China is sinds 2012 de absolute grootgebruiker op M2M-gebied, meer dan de Verenigde Staten.

Schermafbeelding 2016-03-12 om 10.32.50

Meer mogelijkheden voor operators
De onderzoekers signaleren dat deze groeiende M2M-markt meer mogelijkheden biedt voor telecomoperators. Dit ondanks de lage ARPU die M2M opbrengt. M2M-projecten hebben voor operators een lange levensduur die op den duur de churn omlaag kan brengen, aldus het onderzoek. Ook zorgen M2M-diensten vaak voor het leveren van duizenden simkaarten. De onderzoekers verwachten dat verbindingsdiensten, zoals voor M2M, in de nabije toekomst voor meer dan 20 procent van het totaal van door Europese operators beheerde simkaarten verantwoordelijk zijn. Aangezien IDATE de Europese markt als de M2M-markt die de meeste waarde genereert ziet, is het voor Europese telecomoperators natuurlijk erg interessant om hiervan een graantje mee te pikken. Telecomopertaors doen er daarom ook goed aan om voor M2M-diensten samenwerkingsverbanden aan te gaan met leveranciers van Low Power Wide Area (LPWA)-netwerken om zo de komst van vele op M2M gebaseerde toepassingen aan te kunnen. Of ze kunnen het natuurlijk zelf doen, zoals KPN in Nederland voor M2M- en IoT-diensten een LoRA-netwerk op dit moment versneld uitrolt. Daarnaast kunne telcos ook gaan samenwerken met fabrikanten van M2M-modules om complete diensten te kunnen leveren, bijvoorbeeld in de vorm van MVNO’s, zo stelt het onderzoek.

Toepassingsgebieden
Het onderzoek constateert ten slotte dat in de afgelopen jaren de M2M-markt vooral werd aangejaagd door toepassingen in een drietal verticale markten; de automotive-sector, consumentenelektronica en de  nuts-sector. De laatste jaren zijn daar een aantal verticale markten bijgekomen, zoals fleet management, de industriële sector en de beveiligingssector. Toch blijven in deze marktsegmenten de volumes nog erg laag, aldus IDATE. De komende jaren verwachten de onderzoekers dat vooral een toename van M2M zichtbaar zal zijn meer in consumententoepassingen dan in industriële toepassingen. Wel moeten daarvoor nog enkele hindernissen worden geslecht, aldus de specialisten in het onderzoek.

Advertenties